Type to search

DOMÁCE

Krčméry ŠOKUJE! Pandémia nekončí, priravte sa na ďalšie vlny! 3 možné scenáre

Podľa známeho odborníka s pandémiou nelúčime. Pripraviť by sme sa mali na minimálne ďalšie dve vlny.

Na Slovensko vo veľkom udrel variant omikron, známy svojou vyššou infekčnosťou, no obvykle miernejším priebehom ochorenia. Denné prírastky pozitívnych PCR testov sa už bežne pohybujú okolo 20-tisíc. Ako nám však ukázali posledné dva pandemické roky, na jar a v lete sa obvykle situácia upokojuje a opatrenia sa uvoľňujú.

Na úplný koniec pandémie sa však ešte tešiť nemáme. Na jeseň nás totiž môžu opäť čakať ťažké časy. Pre tvnoviny.sk to uviedol člen ústredného krízového štábu a známy slovenský lekár, profesor Vladimír Krčméry.

„Odhadujem, že čo sa týka koronavírusu ešte prídu dve takéto epidémie, a to v priebehu septembra a októbra. Dôvodom je, že na svete je veľa oblastí a štátov, ktoré sú doslova liahňou pre nové varianty,“ nechal sa počuť Krčméry.

Európske krajiny sa v nastavovaní protipandemických opatrení líšia. Zatiaľ čo niekde sú stále pomerne tvrdé a zavádza sa dokonca povinné očkovanie, inde už v prísnosti poľavujú. Profesor Krčméry je v otázke, ktorá cesta je lepšia, opatrný.

Ďalšou otázkou, ktorá silno rezonuje v spoločnosti, je očkovanie. Mnohí Slováci majú za sebou už tretiu dávku vakcíny a vyvstáva otázka, koľko dávok bude konečný počet. Na to podľa Krčméryho nemajú odpoveď ani odborníci. Vidí však tri možné scenáre.
Prvým je podľa neho takzvaný chrípkový model, teda každý rok jedna dávka. Druhým sú sprejové vakcíny, ktorých by sa ľudia nebáli ani dvakrát do roka.

„Tretím scenárom je vakcína, ktorej účinnosť presahuje jeden rok, možno aj dlhšie. Štyri firmy majú v predklinickom a jedna v klinickom skúšaní vakcínu, ktorá ročnú účinnosť presahuje. Na definitívnu odpoveď budeme potrebovať polrok až rok. Prax nás učí, že na začiatku sa aj ostatné vakcíny podávali viackrát. Postupom času technológia a farmaceutický priemysel priniesli látky, ktoré stačí dávať tri či štyrikrát. A priniesli aj také, ktoré stačí podať raz za život,“ vysvetľuje.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak