Type to search

POLITIKA

Kaliňák ŠOKOVAL verejnosť: “Toto video nemôžem začať inak, ako ospravedlnením…”

Erik Kaliňák zo Smeru-SD zverejnil v pondelok video, ktoré začal tým, že sa občanom ospravedlnil. Zároveň priznal, že sám neveril tomu, že Ruská federácia na čele s prezidentom Vladimirom Putinom vojensky napadne nášho východného suseda – Ukrajinu. Najmladší podpredseda opozičnej strany, ktorú vedie expremiér Robert Fico vo svojom vyhlásení tiež upozornil, že v súvislosti s vojnovým konfliktom, si už podľa neho Slovensko nemôže hovoriť, že je mierovým partnerom či mediátorom. A vysvetlil prečo.

Slovensko potrebuje pokoj a rozvahu a nie štvavú propagandu! Aj to sú slová Kaliňáka mladšieho pri komentovaní Ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu.

“Toto video nemôžem začať inak ako ospravedlnením. Priznávam, že ani ja som vnútorne neveril, žeby sa v 21. storočí mohlo stať niečo tak hanebné ako vojenský útok Putina na Ukrajinu. Mýlil som sa,” týmito slovami začal svoje vyhlásenie opozičný politik. Tvrdí, že nedávne “strašenie vojnou na Ukrajine” zo strany prezidenta USA Joea Bidena vnímal “ako len ďalšiu súčasť dlhodobej protiruskej propagandy, ktorá je jedným z hlavných pilierov demokratov v Amerike”.

“Nakoniec aj samotný prezident Ukrajiny Zelenskyj, ktorý disponoval všetkými informáciami od bezpečnostných zložiek štátu, toto strašenie vojnou dementoval a možno aj preto sme dnes všetci takí zaskočení,” pripomenul Kaliňák aj rétoriku Volodimira Zelenského, ktorou prezident Ukrajiny aj bezprostredne pred vypuknutím vojny opakovane vyzýval aj Západ na to, aby nešíril paniku medzi ľuďmi a ubezpečoval Ukrajincov, že nie je dôvod na to, aby sa znepokojovali.

Podľa Kaliňáka dnes už vieme, že sa závažnosť situácie podcenila a podcenila sa aj Putinova schopnosť riešiť veci vojenskou silou. “Ako občan, nasadenie vojenských síl jednoznačne odsudzujem. A to bez ohľadu na to, že zatiaľ boli využité primárne na zničenie vojenských cieľov a ozbrojenie Ukrajiny. Plne zdieľam ľudské volanie po mieri a čo najrýchlešom ukončení tohto vojenského konfliktu,” zdôraznil Kaliňák.

Erik Kaliňák kriticky komentoval v súvislosti s vojnou kroky vlády Slovenskej republiky. “Slovensko sa vďaka našej vláde stalo súčasťou tohoto konfliktu a stratilo status mierového partnera. Je síce šľachetné odsudzovať vojnu a volať po mieri, no zároveň absurdné spolu s NATO Ukrajinu masívne vyzbrojovať,” konštatoval.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak