Type to search

POLITIKA

Vždy neutrálne Švajčiarsko chystá úder, ktorý TVRDO zasiahne ruské miliardy!

Švajčiarsko prijme sankcie proti ruským činiteľom a firmám podľa vzoru postihov Európskej únie a zmrazí aj ich majetok, oznámila dnes švajčiarska vláda.

Alpská krajina v posledných dňoch lavírovala medzi tradičnou neutralitou a solidaritou so Západom a dnešné rozhodnutie je pre ňu veľmi nezvyčajné, poznamenávajú mé­diá.

Podľa švajčiarskeho prezidenta Ignazia Cassisa ide o unikátny a ťažký krok, ktorý vyžadoval starostlivé posúdenie. „Je to veľký krok pre Švajčiarsko,“ povedal Cassis na tlačovej konferencii po tom, ako neutrálna alpská krajina niekoľko dní váhala, či sa pripojí k medzinárodnému kroku sankcionovať Moskvu za útok na jej suseda, uviedla AFP.

Za zmienku stojí fakt, že Švajčiarsko bolo neutrálne počas prvej a aj druhej svetovej vojny a do konfliktov nezasahovalo.

„Vzhľadom na pokračujúcu vojenskú intervenciu Ruska na Ukrajine sme sa rozhodli prijať balíky sankcií uvalených Európskou úniou 23. a 25. februára,“ uviedla švajčiarska vláda vo vyhlásení a dodala, že stojí po boku Ukrajiny a jej obyvateľov. Aj z tohto dôvodu bude dovážať humanitárnu pomoc pre ľudí, ktorí ušli z Ukrajiny do Poľska.

Švajčiarsky prezident ďalej spresnil, že jeho krajina zakáže aj prelety ruských lietadiel vrátane súkromných strojov, ktoré vlastnia oligarchovia. Naopak sankcie sa nebudú týkať obchodovania s komoditami, pretože to nie je podľa tamojšieho ministra financií ani súčasťou európskych sankcií.

Švajčiarsko podľa Reuters „prešlo kľukatou cestou“ medzi prejavením solidarity so Západom a zachovaním svojej tradičnej neutrality. Bern však čelil rastúcemu tlaku, aby sa jasne postavil na stranu Západu a proti Moskve a prijal represívne sankcie.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak