Type to search

POLITIKA

Primátor Košíc bije pre nápor utečencov z Ukrajiny na poplach, Mikulec ho VYSMIAL!

„Bez akejkoľvek pomoci štátu už nebudeme vedieť zvládnuť postarať sa o ďalších obyvateľov Ukrajiny, ktorí každý deň v čoraz väčšom počte prichádzajú,“ alarmoval na včerajšom tlačovom brífingu mesta Košice primátor Košíc Jaroslav Polaček (nezávislý). Uviedol, že od Vyšného Nemeckého evidujú dennodenné vlny tisícok utečencov. Zároveň pripomenul, že z Ukrajiny už ušli dva milióny ľudí a desiatky tisícok z nich prechádzajú práve cez Košice. Tieto slová vyrušili ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO), ktorý varovanie pred humanitárnou katastrofou považuje zo strany Polačeka za teatrálne.

Mikulec v prvotnej reakcii na Úrade vlády SR pre médiá reagoval na Polačekove slová prekvapivo satiricky: „Neviem, či Košice majú nedostatok vody, nedostatok ubytovania či nedostatok jedla. To majú na Ukrajine a nie v Košiciach.“

V dnešnom statuse však už aj minister zvážnel, no vyhlásenie Polačeka nevníma ako žiadosť o pomocnú ruku štátu, ale ako teatrálnosť. „Primátor druhého najväčšieho mesta dnes teatrálne vyhlásil v Košiciach humanitárnu katastrofu a obvinil štát, že s tým nič nerobí. Senzácie chtivé média, pochopiteľne, takúto tému zhltli aj s navijákom,“ vyjadril sa Mikulec.

Mikulec trvá na tom, že komunikácia medzi ministerstvom a Združením miest a obcí Slovenska existuje. „Od samotného začiatku konfliktu na Ukrajine a s tým súvisiaceho presunu časti jej obyvateľov na Slovensko naozaj veľmi intenzívne spolupracujeme so Združením miest a obcí Slovenska (ako zástupcom všetkých miest a obcí). ZMOS je prítomný na všetkých strategických poradách a koordinačných štáboch, kde prichádza s požiadavkami obcí,“ obhajuje sa Mikulec.

Účasť primátora Košíc na takýchto stretnutiach síce minister nedeklaroval, no trvá na tom, že Polaček mal potrebné inštrukcie: „Primátor Košíc dostal rovnaké inštrukcie ako všetky iné obce a mestá. Mal a má k dispozícii všetky komunikačné kanály, ktorými dokáže riešiť akýkoľvek problém, ktorý sa v súvislosti s utečencami vyskytne.“

„Najabsurdnejšie na celom tomto teátre však je, že ZMOS a dokonca aj ten “zlý štát, ktorý sa o nikoho nestará” sa prvýkrát dozvedá o akýchkoľvek problémoch mesta až z médií, nehovoriac o panike, ktorú už medzi obyvateľmi rozosial,“ uzavrel Mikulec.

Mimochodom, minister svoj status začal myšlienkou, ktorá sa dá v istom kontexte chápať ako poníženie šéfa košického magistrátu. Polačeka totiž šéf silového rezortu vlastne nepriamo označil za neschopného – minimálne v oblasti komunikácie: “Nemému dieťaťu ani štát nerozumie.”

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak