Type to search

POLITIKA

Štát odklepol 2,5 milióna firme, ktorá ide riadiť utečeneckú krízu a nemá s tým ŽIADNE skúsenosti!

Riadenie utečeneckej krízy na Slovensku zveril štát firme, ktorá s krízovým riadením nemá skúsenosti a za svoj najväčší úspech považuje zabezpečenie festivalu elektronickej hudby Download na Zvolenskom zámku.

Ministerstvo vnútra pod vedením Romana Mikulca (OĽaNO) pred pár dňami podpísalo rámcovú zmluvu na 2,5 milióna eur s firmou Dustream production. Od nej očakáva, že zabezpečí „komplexný manažment procesu evidencie, transportu a starostlivosti o utečencov“.

Firmu, ktorá sa zaoberá organizovaním podujatí a event manažmentom, vybrali priamo. Súťaž nemuseli robiť, lebo štát v dôsledku vojny na Ukrajine vyhlásil mimoriadnu situáciu.

Súkromná spoločnosť má podľa zmluvy zabezpečiť riadiaci, odborný, projektový a dobrovoľnícky personál potrebný na registráciu utečencov. Firma má taktiež poskytovať služby čakárne, psychologickej pomoci, služby starostlivosti o deti a koordináciu poskytovania zdravotnej pomoci, dočasného ubytovania, stravovania a následného transportu na najbližšiu dopravnú́ stanicu.

Zmluva taktiež vyžaduje zabezpečiť administratívny personál v počte pätnásť osôb na vykonávanie administratívnych činností na objednávateľom zriadenom operačnom stredisku – Sobrance. Požiadavkou je aj vytvorenie zázemia pre stravovanie poskytované prostredníctvom zriadenej poľnej kuchyne a spoločnosť má tiež zabezpečiť hygienickú infraštruktúru a sociálne zariadenia, ako sú toalety sprchy, tečúcu pitnú voda či odpad.

Spoločnosť dodávateľa bola podľa ministerstva vnútra oslovená primárne preto, lebo deklarovala schopnosť dodať služby v požadovanom množstve a v krátkom časovom horizonte.

„Ceny položiek sú stanovené v súlade s trhovými cenami a možnosťou subdodávateľov ich v krátkom čase zabezpečiť. S dodávateľom je uzavretá rámcová dohoda na 90 dní. Ministerstvo podľa nej objednáva potrebné služby vždy na obdobie 15 dní. Fakturované budú len skutočne dodané služby,“ zdôraznil rezort.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak