Type to search

DOMÁCE

Od zajtra budú 3 milióny Slovákov u lekára platiť! Sme na tom horšie ako Mexiko

Od 1. apríla nebude mať tretina ambulancií na Slovensku zmluvu so štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou.

To znamená, že približne tri milióny poistencov si budú musieť vziať hotovosť k všeobecnému, očnému lekárovi alebo aj k pediatrovi. Aj napriek tomu, že pravidelne platia zdravotné poistenie. Aj napriek tomu, že v Ústave Slovenskej republiky sa píše: „Každý má právo na ochranu zdravia. Na základe zdravotného poistenia majú občania právo na bezplatnú zdravotnú starostlivosť a na zdravotnícke pomôcky za podmienok, ktoré ustanoví zákon.“

Zväz ambulantných poskytovateľov, ktorý združuje zhruba 1 700 ambulancií, vyhlásil, že od apríla budú ich lekári poistencom štátnej poisťovne poskytovať len neodkladnú zdravotnú starostlivosť.

Koľko si pacienti nakoniec v ordináciách priplatia, je nateraz otázne, pretože každý poskytovateľ má inú zmluvu. No ceny výkonov pôjdu podľa prezidenta Asociácie súkromných lekárov Mariána Šótha rapídne hore.

„Nemôžeme sa však pohybovať v starých cenách. Ak chceme zaplatiť personál, nájom, energie či materiál, tak nemôžeme pracovať so sumami, ktoré vymyslel niekto, kto nedofinancoval zdravotníctvo,“ vyhlásil Šóth. Pripomína, že na vine nie je poskytovateľ zdravotnej starostlivosti, ale štát. „Ten neplatí za svojich poistencov,“ spresnil.

Slovensko za poistencov štátu, teda za matky na materskej, dôchodcov či deti platí 31 eur mesačne, čo je podľa Asociácie na ochranu práv pacientov menej ako napríklad v Mexiku. Na porovnanie, v Českej republike je to 71 eur za mesiac.

„Veľké sľuby a pozrite sa, ako to vyzerá. Toto nie je systém doplnkového pripoistenia. Nie je to o tom, že čo nedá štát, to si musia ľudia platiť. Nech otvorene povedia, nemáme na to peniaze a nech povedia, kto si bude za základnú zdravotnú starostlivosť doplácať,“ hnevá sa prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Mária Lévyová.

Štát však odkazuje, že je to v poriadku a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) dodal, že sa v stredu večer chystá za generálnym riaditeľom štátnej poisťovne Richardom Strapkom. „On je za zmluvy zodpovedný a chcem si to nechať vysvetliť. Znepokojený zatiaľ nie som,“ povedal minister v stredu popoludní. Znepokojený bude, ak budú zmluvy nepodpísané. Tie však podpísané nie sú, a preto hrozí, že od apríla tri milióny poistencov štátnej poisťovne v tretine ambulancií dostanú len neodkladnú starostlivosť.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak