Type to search

DOMÁCE

Odborári TVRDO proti vláde: “Budú pokúšať osud, dokým si ľudia nevezmú moc do vlastných rúk!“

Hovoria aj o generálnom štrajku.

Odborári pripravujú protestné aktivity, ktorými chcú poukázať na výrazné zdražovanie na Slovensku. Protesty sa uskutočnia 21. apríla v Košiciach, 30. apríla v Žiline a 7. mája v Trnave.

Ak tieto tri protesty podľa neho nepomôžu, odborári začnú pripravovať generálny štrajk. „Ak to nepomôže, dáme ľuďom nálepku, že podporujú generálny štrajk,“ povedal Machyna.

Podľa neho by išlo najprv o hodinový a potom o jednodňový generálny štrajk. Vládu vyzval na rokovania o opatreniach, ktoré pomôžu ľuďom v boji so zdražovaním.

„Vláda nerobí absolútne nič preto, aby znížila dosah na obyvateľov,“ povedal prezident Konfederácie odborových zväzov SR Marián Magdoško. Vyzval ju, aby začala viesť sociálny dialóg so sociálnymi partnermi a predstavila opatrenia v boji proti zdražovaniu.

„Budú pokúšať osud, dokým si ľudia nevezmú moc do vlastných rúk,“ odkázal vláde odborársky predák.

Premiér Eduard Heger mal podľa neho už dávno prísť na rokovanie tripartity a informovať odborárov a zamestnávateľov o tom, čo vláda pripravuje ako kompenzáciu zdražovania na Slovensku.

Predstaviteľka Jednoty dôchodcov na Slovensku Valéria Pokorná upozornila na to, že vláda zmietla zo stola ich návrh na mimoriadnu 3-percentnú valorizáciu dôchodkov.

„Dôchodcovia z pripravovanej 100-eurovej pomoci úplne vypadli,“ uviedla. Návrh vlády na vyplatenie trinásteho dôchodku už v lete podľa Pokornej nič nerieši, keďže nejde o peniaze navyše. „Budeme požadovať vyplatenie štrnásteho dôchodku,“ povedala.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak