Type to search

POLITIKA

Lipšic a Hamran vysvetľovali násilnosti NAKA na súde! Jedno však celý čas urputne tajili!

Daniel Ouzky
Daniel Ouzky máj 06

Policajný prezident Štefan Hamran odmietol, že by vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) pri svojom postupe na Okresnom súde Bratislava III zasiahol do právomocí alebo do nezávislosti súdu. Podľa šéfa polície sa vyšetrovateľ správal zdržanlivo aj napriek tomu, že mu na súde odmietli vydať spis, ktorý žiadal. Okolnosti zásahu polície prišiel Hamran vysvetľovať na zasadnutie parlamentného brannobezpečnostného výboru. Žiadať spis priamo v budove súdu však nemusí byť zákonné.

Hamranova verzia nie je v súlade s vyjadrením súdnej tajomníčky, ktorá opísala správanie ozbrojených príslušníkov NAKA nasledovne: Vyhrážali sa mi, že buď im dám spis alebo ma nepustia z miestnosti s trezorom von. Medzitým prišla aj sudkyňa Halvoňová, na ktorú taktiež príslušníci PPZ NAKA Košice vyvíjali rečový nátlak. Opätovne chcem uviesť, že príslušníci NAKA boli hrubí a násilní.“ Vzhľadom na to, že je polícia a to vrátane NAKA v rukách výkonnej moci a ozbrojenou zložkou, súdna moc sa pýta, či je takéto zasahovanie do jej činnosti akceptovateľné.

Hamran ozrejmil, že vyšetrovateľ na základe dôkazov i výsluchov, ako aj rozsudku, v ktorom boli konštatované nezrovnalosti v utajenej prílohe k vyšetrovaciemu spisu, rozhodol, že treba zaistiť tento spis aj s prílohou, pretože to považoval za dôležité pre trestné konanie. Podľa šéfa polície je každý povinný vydať takú vec, ktorá je dôležitá pre trestné konanie. Pokiaľ sa to nestane, orgán činný v trestnom konaní má právo pristúpiť k odňatiu. Snaží sa tým policajný prezident naznačiť, že NAKA bola oprávnená zobrať spis z rúk súdnej moci aj násilnou cestou?

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic považuje postup súdu za nekorektný. Platila podľa neho dohoda, že súd spis vydá, lenže namiesto toho ho postúpil bratislavskej prokuratúre. Členka výboru Denisa Saková (nezaradená, Hlas-SD) označila tvrdenia v podnete na Súdnu radu SR a vo vysvetleniach Hamrana za protichodné. Mala by to podľa nej preveriť policajná inšpekcia.

Lipšic a Hamran aj napriek úpornej snahe nevysvetlili, prečo sa NAKA a Úrad špeciálnej prokuratúry tak veľmi zaujímajú o spis, ktorý sa týka aktívnych kajúcnikov Ľudovíta Makóa a Borisa Beňu, ktorí svedčia vo veľkom množstve citlivých prípadov, napríklad aj proti opozičným politikom Robertovi Ficovi a Robertovi Kaliňákovi (obaja Smer-SD).

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak