Type to search

POLITIKA

Ztrhla sa NOVÁ VOJNA v koalícii! Cirkus, ktorý môže vyvrcholiť až predčasnými voľbami

Daniel Ouzky
Daniel Ouzky máj 06

Liberáli žiadajú premiéra, aby konal a vyvodil zodpovednosť voči tým, ktorí popierajú zmysel fungovania tejto vlády. Hnutie Sme rodina pod vedením Borisa Kollára (56), ktoré Fica podržalo, však vyvodenie zodpovednosti odmieta a na špičkách okolo nich našľapuje aj premiér Eduard Heger (46). Spustil sa tak cirkus, ktorý môže vyvrcholiť predčasnými voľbami.

Bola to facka pre všetkých voličov, ktorí verili, že Igor Matovič to myslí vážne s tým, že jeho hnutie skoncuje s poslancami ako „nadľuďmi“. Líder Obyčajných ľudí sa bráni, že v stredu jeho ľudia iba zakopli. „Mňa to veľmi mrzí. Dve z 50 našich poslancov sa rozhodli chrániť nenáležité výhody poslancov, ktoré im po našom zrušení imunity ešte ostali,“sypal si popol na hlavu na sociálnej sieti. Z klubu OĽaNO vyrazili pre tento krok Romanu Tabák a Katarínu Hatrákovú. Koalícia tak prišla o ďalšie dva hlasy.

Kritikou nešetrili kolegyne ani poslanci z vlastných radov. „Omyl a hanba tohto parlamentu sú konečne z klubu von. Dlhodobo som hovoril, že táto poslankyňa tu nemá čo robiť. Robila nám hanbu a svojimi postojmi a názormi konzistentne ukazovala, že nemá výbavu na to, aby vykonávala mandát poslanca,“ vyjadril sa na adresu Tabak poslanec OĽaNO Andrej Stančík.

Hoci premiér berie situáciu ako búrku v pohári vody, v SaS sa tvária, že kollárovci už zašli priďaleko. „Sme rodina je príťažou a v koalícii by nemala byť, keď sa takto správa,“ tvrdí Jana Bittó Cigániková. O veľkom sklamaní hovoria aj v strane Za ľudí. Kollárovci sa podľa predsedníčky Veroniky Remišovej správajú ako spojenci Smeru a Hlasu, a nie ako súčasť protikorupčnej vlády. „Podržať Fica znamená podržať mafiánsky systém našich ľudí. Poslanec Fico si vďaka nim užíva nadpráva, aké nemá žiadny iný občan,“ uviedla pre Nový Čas Remišová.

Ako sa zdá, kde sa dvaja bijú, tretí vyhráva. Napriek výhradám koaličných partnerov sa Boris Kollár do opozície určite nechystá. Parlamentná matematika totiž nepustí a ich odchod z koalície by znamenal stratu väčšiny. „SaS nech ide do hračkárstva a kúpi si počítadlo. Vrelo im to odporúčam,“ uviedol pre Nový Čas Kollár. Rovnaký scenár by však nastal aj v momente, keď by partnerov opustila SaS.

Boris Kollár: SaS nech ide do hračkárstva a kúpi si počítadlo.

Igor Matovič: SaS povalila Radičovej vládu a vybavila 8 rokov vlády smeráckej mafie.

Veronika Remišová: Sme rodina sa správa ako spojenec Smeru a Hlasu.

Richard Sulík: Matovič vedome a zákerne klame, aby odviedol pozornosť od najväčšej politickej prehry.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak