Type to search

POLITIKA

Štát sa DEVASTUJE v priamom prenose! Výsledky posledných volieb budeme ešte dlho ľutovať

Daniel Ouzky
Daniel Ouzky máj 19

Pokiaľ má Slovensko Igora Matoviča, odbornú diskusiu, korektný legislatívny proces a právny štát nepotrebuje.

Slovenskí ekonómovia sa chytali za hlavy, keď sociálna demokracia pred poslednými voľbami narýchlo a bez vyčíslenia dlhodobého vplyvu schvaľovala sociálne balíčky ako na bežiacom páse. Kritizovali ich takmer všetci, keďže ďalšie dlhy výrazne zhoršovali verejné financie. Politici sa vtedy tvárili, že pohromy ako covid nikdy neprídu.

Ten však prišiel a spolu s ním aj nová vláda. S ňou sa mali stratiť pochybné praktiky rastu dlhov, kupovania si voličov a legislatívnej smršte. Na prekvapenie všetkých nastal pravý opak. Pod vedením Igora Matoviča sa hodnota sociálnych balíkov začala násobiť, z legislatívneho procesu sa stal trhací kalendár a kupovanie si voličov nabralo dovtedy nepredstaviteľné rozmery.

Už to nie sú stovky miliónov, ale miliardy, ktoré sa minister financií chystá alokovať na svoje vlastné marketingové plány. Ak ale nezodpovedné rozhadzovanie verejných zdrojov nepomohlo Robertovi Ficovi, nepomôže ani jemu. Miesto potrebných reforiem ostane po vláde iba kopa dlhov a neudržateľné sociálne programy.

Ak súčasné vládne strany pred voľbami kritizovali vysoké dlhy Slovenska, teraz sú už o tretinu vyššie, a nikoho netrápia. Najväčším problémom Slovenska však nie sú dlhy, ale rozbitie základov, na ktorých stojí fungujúci štát.

Slovenská vláda pod nepriamym vedením Igora Matoviča nastúpila na cestu perzekúcie voči všetkým, na ktorých padlo podozrenie korupcie. Je jedno, či právom alebo neprávom. Samotné podozrenie stačí na to, aby sa štátna mašinéria plne zamerala na snahu ich usvedčiť a potrestať. Zákonnosť a ochrana právneho štátu bola zatlačená do úzadia.

A zlí nie sú len tí, ktorí mohli korumpovať, ale všetci, ktorí podnikajú a dosahujú zisk. Ten je totiž podľa vládnej dogmy nemorálny. Podnikateľský zisk sa stáva synonymom korupcie a podvodu.

Odkazom tejto vlády pre podnikateľský sektor ale je, že tu nie je želaný. Jeho jediným cieľom má byť, aby sa stal dojnou kravou pre ministra financií jeho politické ciele. Na Slovensku je jednoducho všetko opačne. Perzekúciou pretavenou do legislatívy sa má zlepšiť ekonomika a vymiesť korupcia.

Najlepšie, keď sa zákon zrodí v utorok v jednej hlave, v stredu sa schváli na vláde a vo štvrtok v parlamente. Načo odborná diskusia a načo hodnotenie následkov a rizík? Pokiaľ má Slovensko Igora Matoviča, nič z toho nepotrebuje.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak