Type to search

POLITIKA

Matovič nadáva, prosí kotlebovcov o pomoc a blúzni o prorodinnej revolúcii

Daniel Ouzky
Daniel Ouzky máj 23

Koalícia sa nevie dohodnúť na protiinflačnej pomoci. Ak by trom vládnym stranám nepomohli nezaradení poslanci z ĽS NS, parlament by vôbec o návrhoch, ktoré vláda schválila len v stredu, nerokoval.

Minister financií a šéf mandátovo najsilnejšieho hnutia OĽaNO Igor Matovič v utorok poslal ministrom návrh protiinflačnej pomoci, v stredu prešiel vládou, vo štvrtok už bol v parlamente. Liberáli Richarda Sulíka dávajú od tejto pomoci ruky preč. No bez 19 poslancov z klubu SaS by vládne návrhy zostali v parlamente akurát tak v hanbe.

Trom vládnym stranám pomohli nezaradení – poslanci extrémistickej ĽS NS či poslanci okolo Tomáša Tarabu. Tí sa tiež do parlamentu dostali na kandidátke kotlebovcov. Toto všetko sú poslanci, ktorých aktuálna koalícia často označuje za fašistov.

Matovič hovorí o „prorodinnej revolúcii“. V parlamente vynadal nielen poslancom z časti opozície, ušlo sa aj reprezentantom SaS. „Manipulujete s pravdou. Keby ste chceli ľuďom pomôcť, dávno by sme rokovali spolu, ale s vami sa nedalo,“ vyčítal Matovič Sulíkovi a jeho poslancom. „Vy mi budete vyčítať, že ja som nezodpovedný? Ty si asociál, egoista,” kričal líder OĽaNO na zástupcov liberálov.

SaS pritom tvrdí, že pomoc nie je systémová a najmä – nie je finančne krytá. Daňový bonus si odnesú nižšie rozpočty obcí a miest, Matovič chce extra zdaniť aj rafinériu Slovnaft.

Hovorí, že ak ĽS NS podporí Matovičov balíček, znamená to, že boli dohodnutí. „Je to účelové spojenectvo, ale určite to neveští nič dobré, ani koalícii, ani Slovensku. Je preto úplne legitímne nastoliť otázku, aký zmysel má táto koalícia, ak sa jeden z partnerov, ten najsilnejší, chce oprieť o opozíciu, ktorá je navyše vo všeobecnej karanténe a izolácii. Matovič tak robí to isté, za čo predtým kritizoval Roberta Fica,” poukazuje Marušiak na kritiku, ktorá sa ušla Ficovi, keď návrhy Smeru, napríklad pri odvolávaní ministrov, podporili aj kotlebovci.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak