Type to search

POLITIKA

Správa o plyne sa Putinovi páčiť NEBUDE! Slovenský plynárenský priemysel našiel riešenie

Daniel Ouzky
Daniel Ouzky máj 31

Dodávky plynu máme vyriešené! Minister hospodárstva Richard Sulík oznámil, že slovenský dodávateľ podpísal nové kontrakty, ktoré pokryjú 65 % celoslovenskej spotreby zemného plynu.

Slovenský plynárenský priemysel (SPP) podpísal kontrakt na dodávky nórskeho zemného plynu potrubím, ktorý by mal pokryť približne 32 % ročnej spotreby. Ďalšiu zmluvu SPP podpísal na dodávky skvapalneného zemného plynu loďami, pričom spolu by tieto kontrakty mali zabezpečiť od júna asi 65 % spotreby. Na piatkovej tlačovej konferencii o tom informoval minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) spoločne s generálnym riaditeľom SPP Richardom Prokypčákom.

“Spoločnosť SPP včera (26.5.) uzavrela zmluvu na dodávky nórskeho plynu do konca budúceho roka, ktoré pokrývajú 32 % spotreby a takisto uzavrela zmluvu na dodávky plynu LNG,” povedal Sulík. SPP má podľa ministra zároveň zabezpečené prečerpávanie plynu v Chorvátsku, Belgicku, Taliansku, ale aj v Anglicku, čo mu umožní prečerpať a dostať do plynovodov každý mesiac jeden až dva LNG tankery.

Od začiatku júna tak podľa ministra Slovensko znížilo závislosť na ruskom plyne o 65 %. “Toto je maximum, ktoré sa dalo teraz dosiahnuť. Pracujeme aj na ďalších možnostiach, ktoré síce sú, ale je to aj čoraz ťažšie a náročnejšie. Zároveň ale v plnom rozsahu kupujeme aj plyn z Ruska,” zdôraznil Sulík.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak