Type to search

DOMÁCE

Pandémia na Slovensku sa opäť rozbieha. “Sprísňovanie opatrení nemá zmysel,” varujú analytici

Daniel Ouzky
Daniel Ouzky júl 22

Jediným reálne potrebným parametrom na sledovanie kovidovej vlny je počet pacientov. Tých, ktorí prichádzajú do nemocnice, primárne s týmto ochorením. Okrem toho je dôležité hodnotiť aj stav pacientov v nemocnici. Na sociálnej sieti to tvrdia analytici z Dáta bez pátosu.

Počty pozitívnych z urobených testov hovoria podľa Dát bez pátosu veľmi málo o tom, koľko je pozitívnych v populácii.

Skutočné počty pozitívnych sú ďaleko vyššie. „Nemá zmysel nikomu robiť hromadne testy, je to drahé a zbytočné,“ upozorňujú analytici a dodávajú, že ani obmedzovať športové a spoločenské podujatia či posúvať začiatok školského roka nemá zmysel.

„Zmysel má apelovanie na osobnú zodpovednosť a ak má niekto príznaky, nech zostane doma pár dní a urobí si jednoduchý test doma. Tak to robí Británia a už druhý rok to vyzerá na dobrý prístup a rozumnú stratégiu,“ odporúčajú Dáta bez pátosu.

Ak by epidemická situácia na Slovensku pokračovala podobne ako v Británii, Dáta bez pátosu predpokladajú špičku v počte pozitívnych na prelome júla a augusta. V období špičky môže chýbať v niektorých zamestnaniach päť až 10 percent ľudí.

Následne sa do dvoch až troch týždňov stabilizuje počet prijímaných pacientov do nemocníc. „V európskych krajinách sa naučili s vírusom žiť, opatrenia sú minimálne, ale vyžadovaná ohľaduplnosť je zásadná,“ píšu analytici a dodávajú, že je potrebné zvyknúť si na ľudí s respirátorom.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak