Type to search

POLITIKA

Peter Weiss NALOŽIL Čaputovej! “Nech sa netvári, že kríza na Slovensku nie je aj jej zásluhou!”

Daniel Ouzky
Daniel Ouzky júl 28

Bývalý slovenský politik a bývalý diplomat Peter Weiss vo svojom najnovšom blogu do najmenších detailov rozobral to, do akej miery môže prezidentka Zuzana Čaputová za súčasnú vnútropolitickú krízu. Slovensko totiž reálne čelí politickej aj spoločenskej nestabilite, na ktorej sa najvýznamnejšou mierou podpisuje koalícia. Vláda Eduarda Hegera čelí masívnej kritike zo strany občanov, čo potvrdzujú nespokojní zamestnanci školstva, zdravotníctva či naši seniori. V tejto súvislosti sa však prepadajú preferencie nielen koaličného štvorspolku, ale aj hlavy štátu.

„Podľa Maxa Webera skutoční štátnici sú iba tí politici, ktorí sú schopní nielen naplniť svoje ústavou dané právomoci, ale aj požívajú dôveru a z nej vyplývajúcu autoritu v spoločnosti,“ pripomenul na úvod svojho komentára na portáli denníka Pravda Wiess.

Vzápätí sa v tejto súvislosti zameral na úlohu Zuzany Čaputovej, pričom zdôraznil, že hlava štátu je súčasťou výkonnej moci. V tomto smere poukázal na článok 101 ústavy, ktorý znie, že prezident „svojím rozhodovaním zabezpečuje riadny chod ústavných orgánov“. Ako spresnil, je to práve najvyšší ústavný činiteľ, ktorý má povinnosť uplatňovať včas svoje ústavné právomoci tak, aby sa zabránilo vzniku porúch, resp. pretrvávaniu porúch pri fungovaní ústavných orgánov.

Weiss pokračoval citovaním článku 102, ktorý dáva prezidentke právomoc „vyžadovať od vlády SR a od jej členov informácie potrebné na plnenie svojich úloh“. Inými slovami to podľa expolitika znamená, že podľa spomínaného ustanovenia ide o právomoci najmä na zabezpečovanie riadneho chodu ústavných orgánov. Podľa toho istého článku, ako ďalej píše Weiss, prezident „podáva Národnej rade SR správy o stave SR a o závažných politických otázkach“, čím tiež môže vplývať na spôsob vládnutia.

„Čo sa týka dôveryhodnosti a autority prezidentky, prepadá sa. Síce hovorí o nebezpečenstve spoločenskej polarizácie, ale sama sa stala jedným z jej hlavných zdrojov,“ podčiarkol Wiess.

Bývalý diplomat následne na adresu Čaputovej uviedol: „Ak je vládnutie v najhlbšej kríze v histórii SR, ak stratilo elementárnu profesionalitu, ak o rozklade štátu rozhorčene píšu aj komentátori, sociológovia a politológovia, ak jasná väčšina občanov pokladá vládu de facto vedenú Igorom Matovičom za národnú katastrofu, ak v rebríčku zvládania krízy sme medzi štátmi EÚ na chvoste, tak prezidentka sa nemôže tváriť, že to nie je aj jej zásluha.“

Zuzana Čaputová podľa Weissa kandidovala s manichejským chápaním politiky ako boja dobra so zlom. „Pričom marketéri ju prezentovali ako to dobro odstraňujúce zlo, ktoré predstavoval Robert Fico. Prinieslo jej to presvedčivé víťazstvo. Dnes je ona predmetom rovnako manichejského boja. Úlohy sa vymenili. Potvrdilo sa, že politika je v prvom rade manažovanie reálnych záujmov, a nie rečnenie o vznešených hodnotách. A že politika je remeslo a umenie, ktoré sa treba naučiť. Že neplatí slovenské príslovie ´komu dal boh úrad, tomu dal boh rozum´, ako si to myslí príliš veľa koaličných, ale aj opozičných politikov,“ konštatoval exdiplomat.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak