Type to search

DOMÁCE

Po načerpaní dotácií zo štátneho rozpočtu rozbieha prezidentkina dcéra lukratívny biznis!

Pandemická kríza postihla aj staršiu dcéru prezidentky. Po čerpaní dotácií zo štátneho rozpočtu opäť rozbieha svoje podnikanie.

Zuzana Čaputová žije so svojimi dvoma dcérami v rodinnom dome v Pezinku. Kým má naša hlava štátu náročný program v paláci aj mimo neho, jej deti si budujú kariéru. Len 18-ročná Emma má dobre našliapnuté v modelingu a často sa objavuje v médiách. O staršej, 21-ročnej Lei sa však toho veľa nevie. Svetlá reflektorov často nevyhľadáva. No môže sa pochváliť slušnými príjmami z podnikania.

V malebnom prostredí Malých Karpát stojí priestranný a neprehliadnuteľný domček. V okolí obce Limbach každý vie, že je to chata prezidentky Zuzany Čaputovej. Hoci sa dnes v nej ukazuje len sporadicky, pred rokmi do kúpy nehnuteľnosti investovala nemalé prostriedky. Rekreačný domček získala v roku 2014 vo verejnej súťaži vyhlásenej mestom Pezinok. Za stavbu s okolitými pozemkami zaplatila 55-tisíc eur a ďalšie desaťtisíce neskôr investovala do rekonštrukcie a kúpy nového zariadenia. Pracovná vyťaženosť však prezidentke neumožňuje romantickú chatku navštevovať často, napriek tomu je domček plný života. Dôvodom sú podnikateľské aktivity jej staršej dcéry Ley. V júni 2020 si totiž založila živnosť a na ňu prevádzkuje chatu.

Problém prišiel s novou vlnou pandémie a prísnym lockdownom. Cestovný ruch dostal obrovskú ranu a pandemické obmedzenia citeľne zasiahli hotelierov. Výnimkou nebola ani dcéra prezidentky. Keď­že prišla o príjem, mohla si od štátu nárokovať príspevok z balíčka prvej pomoci. Túto možnosť aj využila a financie čerpala. Svedčia o tom doklady z Centrálneho registra zmlúv. Lea Čaputová v januári 2021 podpísala dohodu s pezinským úradom práce, ktorá jej umožnila dostávať zo štátneho rozpočtu finančný príspevok do výšky 810 eur mesačne. Jeho výška bola viazaná na percentuálny pokles tržieb: väčší pokles znamenal vyššiu sumu príspevku.

Dnes je už všetko inak. Cestovný ruch sa slušne rozbehol, pandemické opatrenia sa skončili a chatka v horách fičí na plné obrátky.

Komfort a pohodlie si logicky žiadajú slušnú odmenu. Jedna noc v prezidentkinej chate vyjde návštevníkov na 300 eur počas letnej sezóny, o niečo lacnejší je prenájom mimo najžiadanejších prázdninových dátumov. Rozvrh obsadenosti naznačuje, že staršia dcéra Zuzany Čaputovej si môže polepšiť o dve- až tritisíc eur mesačne. Platia aj prísne podmienky stornovania pobytu. Ak sa klienti rozhodnú zrušiť svoj pobyt a objednávku stornujú za menej ako mesiac pred nástupom, prídu minimálne o polovicu zálohy. Či staršia dcéra prezidentky žije len z uvedeného podnikania v cestovnom ruchu, nie je jasné.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak