Type to search

POLITIKA

Hliník na Slovensku skončil! HORŠÍ a DRAHŠÍ – taký bude ten dovážaný z Číny či Ruska

Hlinikáreň Slovalco odstavuje výrobu, jej konkurencieschopnosť klesla na úroveň tretích krajín v dôsledku slabej podpory od štátu. Matovičov rezort tvrdí, že pomôcť nemôže. Iné štáty Slovensku ukazujú, ako sa to robí.

Treba zrušiť dlhé roky zabehnuté priemyselné závody na Slovensku, keď si nedokážu poradiť s rastúcimi cenami energií, ale treba nadšene privítať ďalšími vládnymi stimulmi nových investorov. Takto nejako zrejme zmýšľajú politici z vlády Eduarda Hegera, ktorá opätovne prechádza vážnou koaličnou krízou.

V priam existenčných problémoch sú pritom aj viaceré priemyselné fabriky. Najnovšie aj hlinikársky závod Slovalco, ktorý má za sebou viac ako 70-ročnú históriu. Už takmer dva roky má jasné problémy, trápia ho privysoké ceny energií a príliš nízke štátne kompenzácie. Od septembra zatvára. V hre sú dva možné scenáre. Vypnutie sa udeje na dva roky, lebo len reštart pecí trvá takmer rok, alebo sa fabrika presunie inam.  

Takmer dva roky upozorňovali vládu na problémy, ale márne. Hlinikáreň Slovalco pristúpila k najhoršiemu scenáru, keď reaguje na neschopnosť zaviesť konkurencieschopný rámec na kompenzáciu nepriamych CO2 nákladov, potvrdil rezort hospodárstva na čele s ministrom Richardom Sulíkom.

„Mrzí ma, že napriek tomu, že sme o tejto situácii vedeli, nenašli sme s ministerstvom financií dohodu o adresnej pomoci pre tak energeticky náročný podnik. Na tieto účely máme environmentálny fond, do ktorého plynú tržby z predaja povoleniek CO2,“ spresnil 17. augusta pre médiá R. Sulík.

Osud jedinej slovenskej ekologickej hlinikárne je preto zdá sa spečatený. „Minimálne do konca septembra odstavíme výrobu hliníka. Dotkne sa to zhruba tristo priamych zamestnancov, ktorí odídu, zostane nám ich len 130. Podľa toho, či a ako bude na toto reagovať vláda úpravou legislatívy, a či uveríme prípadnému reštartu firmy, podľa toho sa rozhodneme,“ uviedol pre TA3 riaditeľ Slovalca Milan Veselý. Fungovať zostane iba recyklácia hliníkových odpadov.

„Hlinikáreň Slovalco je kľúčovým dodávateľom nielen pre slovenské, ale aj pre európske spoločnosti. Zastavením výroby bude Európa nútená dovážať hliník z krajín, ako je Čína alebo Rusko,“ okomentoval pre agentúru ČTK M.  Veselý koniec prevádzky v továrni v Žiari nad Hronom.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak