Type to search

DOMÁCE

Kandidatúra na prezidenta a ruská propaganda. Žilinka vyšiel s pravdou von

Generálny prokurátor Maroš Žilinka odmieta obvinenia zo šírenia ruskej propagandy v súvislosti s cintorínom v Ladomirovej. Takéto obvinenia považuje za čisto politické a neobjektívne. “Vyprosujem si, aby ma ktokoľvek obviňoval zo šírenia akejkoľvek propagandy, vyhlásil Žilinka. Komentoval aj šíriace sa reči o jeho kandidatúre na prezidenta.

Generálny prokurátor uviedol, že na sociálnej sieti nezdieľal žiaden hoax, teda nepravdivú informáciu. Na tlačovom brífingu vysvetlil, že vďaka svojmu predošlému pôsobeniu má citlivejší radar na hanobenie cintorínov. Preto sa rozhodol reagovať aj na informácie o situácii na východe Slovenska.

Podľa jeho slov bolo potrebné dať verejnosti odkaz, že vec sa riadne prešetrí. Vyhlásil, že z dvoch fotografií je jasné, že k zásahu došlo a cintorín bol necitlivo poškodený. „Buď mám v očiach tmu ja, alebo tí, ktorí tvrdia, že tam k ničomu nedošlo,“ vyhlásil.

Žilinka kritizoval zámer prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá zvažuje možnosť disciplinárneho konania pre šírenie správy o cintoríne v Ladomirovej. Poznamenal, že hneď po vypuknutí vojny na Ukrajine „akt agresie odsúdil a deklaroval podporu ukrajinskej generálnej prokuratúre“.

Žilinka poukázal na to, že osoba generálneho prokurátora je dlhodobo očierňovaná a v posledných dňoch situácia graduje. „Pomerne dlhú dobu čelím atakom ako generálny prokurátor a tie v posledných dňoch gradujú a je do toho, žiaľ, zaťahovaná aj pani prezidentka. Som obviňovaný z toho, že som zdieľal nejaký hoax, že som šíriteľ nejakej ruskej propagandy,“ povedal Žilinka.

Kritizoval aj slová premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO), ktorý naznačil, že generálny prokurátor je pod vplyvom ruskej ambasády. „Dôrazne si vyprosujem tvrdenia, že konám pod vplyvom akéhokoľvek veľvyslanca. Predseda vlády má milión vecí, ktoré by mal riešiť, než spochybňovať nezávislosť generálneho prokurátora,” ohradil sa Žilinka.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak