Type to search

POLITIKA

Českí lekári odkázali Hegerovi iba jedno: “Sme zdesení!”

Situácia v slovenskom zdravotníctve nenechala chladných ani českých lekárov združených v odborovej organizácii LOK-SČL (Lékařský odborový klub – Svaz českých lékařů). Tí mu vo svojom verejnom vyhlásení odkázali, že situáciu ohľadom kolapsu slovenského zdravotníctva pozorne sledujú a sú znepokojení krokmi slovenskej vlády a pripravované silové riešenie – vyhlásenie núdzového stavu považujú za neprijateľné.

O tom, že sa situácia kvôli pripravovaným výpovediam lekárov poriadne komplikuje svedčí aj zasadnutie Krízového štábu Košického kraja v priestoroch Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) v Košiciach  a taktiež aktuálna situácia v Univerzitnej nemocnici v Bratislave, kde hrozí, že nemocnica bude poskytovať už iba urgentnú starostlivosť.

Boli sme veľmi prekvapení, že šesť týždňov neprebehli riadne zásadné rokovania. Po chvíli, keď sa zdalo, že dôjde ku kompromisnej dohode, sme najnovším vývojom zdesení. Namiesto snahy o zlepšenie situácie v zdravotníctve a ocenenia ústupku lekárov v platovej oblasti, sú všetky rokovania s vládou paralyzované. Tá chystá neprijateľné silové riešenie – vyhlásenie núdzového stavu. Toto riešenie nemôže uplatňovať nikto zodpovedný, pretože dôjde k pochopiteľnej radikalizácii na strane lekárov a bude hroziť vážne ohrozenie starostlivosti pre tých, ktorí ju budú potrebovať. Tento krok povedie k ďalšiemu odchodu lekárov mimo Slovenska,” uvádza vo vyhlásení predseda LOK-SČL  Engel.

Českí lekári zároveň upozorňujú, že si všimli aj Hegerovu požiadavku, s ktorou sa obrátil na krajiny V4 ohľadom riešenia zdravotníckej krízy na Slovensku: „Podľa posledných informácií požiadal slovenský predseda vlády svojich kolegov z V4, aby zvážili možnosť pomôcť Slovensku svojimi lekármi. Vďaka personálnej kríze, ktorá v Českej republike panuje, je takáto pomoc iluzórna. Navyše českí kolegovia nepodrazia svojim slovenským kolegom nohy. Hoci je už zúfalo málo času na dobré riešenie, stále veríme, že dohoda je ešte možná.”

O tom, že to myslia lekári s výpoveďami vážne a v prípade nedohody s vládou sa situácia v slovenskom zdravotníctve môže poriadne skomplikovať, nasvedčuje aj urgentné zasadnutie Krízového štábu Košického kraja. Rokovanie zástupcov viacerých  košických nemocníc s predstaviteľmi Košického samosprávneho kraja prebiehalo v napätej atmosfére. Najvážnejšia situácia je v Detskej fakultnej nemocnici (DFN) v Košiciach, výpoveď podalo 53 percent lekárov. Zástupca DFN uviedol, že pri tom počte nemocnica nedokáže zabezpečiť efektívnu zdravotnú starostlivosť o pacienta.

Problémy má aj UNLP v Košiciach, keďže v nemocnici podalo výpoveď 227 z 907 lekárov a ako uviedol riaditeľ nemocnice: „Pripravujeme sa na prípadnú krízovú situáciu a naše aktivity koordinujeme so všetkými zdravotníckymi zariadeniami v Košiciach a tiež podľa inštrukcií z MZ SR.”

V bratislavskej Univerzitnej nemocnici (UNB) je situácia podobná a hrozí, že bude jej riadny chod ohrozený a nemocnica bude poskytovať už iba urgentnú starostlivosť. Riaditeľ UNB Alexander Mayer na tlačovej konferencii uviedol, že výpoveď avizovalo viac ako 470 lekárov.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak