Type to search

POLITIKA

Vláda Eduarda Hegera nikdy nebola bližšie k pádu

Rastie šanca, že vládu Eduarda Hegera parlament odvolá.

Menšinová vláda premiéra Eduarda Hegera bude v utorok čeliť odvolávaniu. Dôvodom podľa poslancov strany Sloboda a Solidarita a Hlas-SD, ktorí návrh na odvolanie vlády podali, je, že súčasná vláda nedokáže riešiť krízy, čím ohrozuje obyvateľov Slovenska. Výsledkom je stupňovanie napätia v spoločnosti, zvyšujúca sa nedôvera v inštitúcie a systém ako taký, čo ohrozuje demokraciu na Slovensku. Nemenej dôležitou je ignorovanie odborníkov, čo sa naplno prejavilo pri zostavovaní návrhu rozpočtu na rok 2023. Odvolaním vlády by sa podľa poslancov mala celá situácia v parlamente vyjasniť.

„Občania majú právo vedieť, akú podporu má vláda v parlamente a kto vlastne riadi našu krajinu,“ uvádzajú poslanci v návrhu. Vzhľadom na menšinovú podporu vlády v parlamente je budúcnosť vlády Eduarda Hegera otázna. O jej osude podľa odborníkov môže rozhodnúť jeden či dvaja poslanci.

„Do rozhodovania môže vstúpiť ešte množstvo rôznych faktorov. A odhadnúť, či vláda bude alebo nebude odvolaná, je v tejto situácii veľmi ťažké, pretože celá situácia je neprehľadná,“ uviedol pre TREND politológ Tomáš Koziak. Podľa politológa Radoslava Štefančíka je však šanca na odvolanie vlády reálna. Najmä vzhľadom na to, že niektorí opoziční poslanci, ktorí doteraz podporovali niektoré vládne návrhy, konkrétne nezaradení Tomáš Taraba a Štefan Kuffa uviedli, že budú hlasovať za odvolanie vlády Eduarda Hegera. „Myslím si, že vláda Eduarda Hegera je veľmi blízko k odvolaniu,“ povedal R. Štefančík pre TREND.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak