Type to search

ZAHRANIČIE

Zelenskyj bojuje s novým nebezpečným nepriateľom! Útok prichádza z jeho vlastných radov

Neochvejný proti cudzím agresorom, podobne nezlomný pred nenásytnými i spupnými predstaviteľmi vlastného štátu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ukazuje svoje odhodlanie víťaziť na vojnovom aj na protikorupčnom fronte.

Trvalo mu menej ako 48 hodín, aby urobil poriadok medzi funkcionármi, ktorí sa previnili. V nedeľu večer avizoval rýchle personálne zmeny a ďalšie kroky. „Vyhlásil to po najzávažnejších obvineniach z úplatkárstva, ktoré sa na Ukrajine objavili od začiatku ruskej invázie,“ poznamenala agentúra Reuters. Zelenskyj dodržal sľub – konal expresne. Svoju funkciu stratilo niekoľko vplyvných predstaviteľov, pričom jeden z nich pracoval priamo u prezidenta.

Najväčším škandálom je zjavne viac ako dvojnásobne predražený nákup potravín pre vojakov na tento kalendárny rok. Zmluvu podpísalo ministerstvo obrany so šéfom dodávateľskej firmy, ktorý kedysi pôsobil v službách tohto silového rezortu. Minister Oleksij Reznikov reagoval na odhalenie servera Zerkalo nedeli (ZN) výčitkami, že údaje v jeho texte sú zmanipulované. Priznal len „technickú“ jedinú chybu: zámenu počtu vajíčok za kilogram v dohodnutej cene.

„Vetranie“ nastalo aj v blízkosti hlavy štátu. Zelenskyj si vyžiadal odstúpenie Kyryla Tymošenka z funkcie zástupcu šéfa prezidentskej kancelárie. Médiá zverejnili snímky, že na súkromné účely využíva drahé auto, ktoré pritom Ukrajina dostala od automobilky Chevrolet na evakuáciu civilistov z oblastí ohrozených vojnou.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak