Type to search

ZAHRANIČIE

Švajčiarsky prezident neuhne ani o centimeter: Stojím za zákazom zbraní pre Ukrajinu!

Švajčiarsky prezident obhajuje neutralitu krajiny. Neutralita Švajčiarska je dôležitejšia ako kedykoľvek predtým, uviedol švajčiarsky prezident Alain Berset v rozhovore pre nedeľňajšie vydanie týždenníka Neue Zürcher Zeitung am Sonntag, pričom obhajoval kontroverzný zákaz transferu švajčiarskych zbraní na Ukrajinu.

„Švajčiarske zbrane sa nesmú používať vo vojnách, vyhlásil Berset, ktorého slová citovala tlačová agentúra AFP.

Dlhoročná tradícia neutrality Švajčiarska je predmetom vášnivých diskusií od vojenského napadnutia Ukrajiny ruskými silami vo februári 2022. Švajčiarsko, ktoré nie je členom EÚ, síce nasledovalo kroky tohto bloku v oblasti sankcií voči Moskve, ale v otázke vojenskej neutrality zatiaľ prejavilo menšiu flexibilitu

Táto bohatá alpská krajina napriek tlaku zo strany Kyjeva a svojich spojencov naďalej bráni krajinám, ktoré vlastnia zbrane švajčiarskej výroby, v ich reexporte na Ukrajinu. Bern na základe zákona o vojenskom materiáli, ktorý zakazuje akýkoľvek reexport, ak sa prijímateľská krajina nachádza v medzinárodnom ozbrojenom konflikte, doteraz zamietol už žiadosti Nemecka, Španielska a Dánska.

Ochrana zákona o humanitárnych a ľudských právach, ako aj Ženevských dohovorov sa môže niekomu zdať bezpredmetná. Je však dôležitejšia ako kedykoľvek predtým.Povedal švajčiarsky prezident a varoval, že „by bolo mimoriadne nebezpečné hodiť tieto základné princípy cez palubu„.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak