Type to search

POLITIKA

Ukrajinské obilie? Obrovský problém, varuje Kollár

Boris Kollár, predseda Národnej rady SR: Ukrajinské obilie, ktoré ostáva na Slovensku, Maďarsku či Poľsku, by mohlo po tohtoročnej žatve spôsobiť obrovské problémy slovenským poľnohospodárom a roľníkom, ale aj ďalším z okolitých krajín aj z Pobaltia. Obsadia naše sýpky, naše sklady a naši producenti nebudú mať naše slovenské, poľské, maďarské obilie kam umiestniť, a tým pádom ho nebudú vedieť predať.

Ukrajinské obilie, ktoré ostáva na Slovensku, Maďarsku či Poľsku, by mohlo po tohtoročnej žatve spôsobiť obrovské problémy slovenským poľnohospodárom a roľníkom, ale aj ďalším z okolitých krajín aj z Pobaltia. Pripomenul to vo svojom vyhlásení v nedeľu podvečer predseda Národnej rady SR Boris Kollár pri príležitosti spoločného pracovného rokovania s predsedom poľského Senátu Tomaszom Grodzkim vo Vysokých Tatrách.

V tejto súvislosti poukázal na potrebu vytvoriť obrovský tlak na Európsku úniu a Európsku komisiu, aby z krízového fondu vyčlenili obrovský balík financií a umožnili kontrolu bezcolnej zóny. Snahou je, aby obilie Slovenskom iba prechádzalo a neostávalo uskladnené v skladoch u nás či napríklad v Poľsku. Kollár pripomenul, že na ukrajinské obilie čakajú v krajinách Afriky a Blízkeho východu.

Riešenie tak podľa jeho slov musí prísť rýchlo, pretože počas jesene by problém mohol dosiahnuť gigantické rozmery. Za riešenie označil napríklad akčný plán zahŕňajúci rozhovory s predstaviteľmi slovenskej aj poľskej vlády. Doplňujúcim zase tlak zo strany afrických a arabských krajín, ktorým, ako povedal, mimoriadne záleží na tom, aby toto obilie z Ukrajiny dostali.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak