Type to search

ZAHRANIČIE

Zelenskyj ďakuje za stíhačky: Potrebujem ešte viac a čím skôr!

Členské krajiny Európskej únie, ktoré majú zásoby potrebného druhu streliva pre Ukrajinu, ho Kyjevu dodajú a cez spoločné obstarávanie – na ktorom sa zúčastnia aj slovenské podniky – budú ich sklady neskôr doplnené. Počas zasadnutia Európskej rady v Bruseli to vo štvrtok uviedol dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger.

Heger spoločné obstarávanie nazval “rotáciou munície”. Informuje o tom spravodajca TASR. Podľa Hegera tento postup urýchli dodávky nedostatkovej munície Ukrajine. Plán zrýchleného spoločného nákupu munície odobrili ešte začiatkom týždňa ministri zahraničných vecí a obrany členských krajín, šéfovia vlád a štátov mu teraz poskytli politickú podporu.

Účastníkom samitu sa prihovoril prostredníctvom videoprenosu aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý sa poďakoval Slovensku a Poľsku za dodanie stíhačiek. Podľa Hegera je už v EÚ známe, že vo štvrtok štyri stíhačky typu MiG-29 odleteli zo Slovenska do Kyjeva, kde po ďalších úpravách budú nasadené na ochranu územia a civilných cieľov. Zároveň pripustil, že aj ďalšie krajiny sú ochotné poslať stíhačky na Ukrajinu.

Zelenskyj v príhovore zopakoval, že potrebuje viac munície na obranu, a to čo najskôr. “Preto je potrebné, aby tie krajiny, ktoré majú potrebný druh munície a vedia ju poskytnúť, urobili tak čo najskôr. O rok už môže byť neskoro. Teraz (Ukrajina) čelí ofenzíve, preto musíme konať,” povedal slovenský premiér. Vysvetlil, že na Ukrajinu denne dopadá 30.000 až 60.000 striel a rakiet z ruských zbraní, pričom Ukrajina kontruje niekoľkými tisíckami.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak