Type to search

POLITIKA

Progresívni opäť zradili záujmy Slovenska! TOTO odhlasovali v Europarlamente

Utorkové rozhodnutie Európskeho parlamentu znamená, že po roku 2035 si nové auto so spaľovacím motorom na území Európskej únie už nekúpime. Návrh však prešiel pomerne tesne a istá šanca na zvrat stále existuje. Ako pri revolúcii v osobnej mobilite hlasovali slovenskí europoslanci?

Európsky parlament v utorok definitívne schválil zákaz predaja nových áut s benzínovým a naftovým motorom od roku 2035 s cieľom dostať ich z ciest a nahradiť elektrickými vozidlami do polovice tohto storočia.

Členské štáty Európskej únie už príslušnú legislatívu schválili a teraz ju odsúhlasil aj europarlament. A to aj napriek odporu konzervatívnych poslancov, najväčšej skupiny v Európskom parlamente.

Napriek laickému zdaniu, že v Bruseli existuje v tejto otázke veľký konsenzus, hlasovanie o prelome v automobilovom priemysle bolo pomerne tesné. V pléne síce hlasovalo za zákaz 340 poslancov, no až 279 z nich bolo proti a 21 zástupcov členských štátov sa zdržalo.

Pokiaľ ide o zástupcov Slovenska, návrh podporili ôsmi z nich. Menovite Monika Beňová (Smer-SD), Vladimír Bilčík (Demokrati), Lucia Ďuriš Nicholsonová (Jablko), Robert Hajšel (Smer-SD), Martin Hojsík (Progresívne Slovensko), Michal Šimečka (Progresívne Slovensko), Michal Wiezik (Obnovme Európu) a Katarína Roth Neveďalová (Smer-SD).

Proti zákazu sa zas vyslovili piati. Konkrétne Eugen Jurzyca (SaS), Miriam Lexmann (KDH), Ivan Štefanec (KDH), Miroslav Radačovský (Slovenský Patriot), a Milan Uhrík (Republika).

 

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak