Type to search

ZAHRANIČIE

Rusko oslavuje: Cena ropy rastie, čoskoro to pocítia aj slovenskí motoristi

Cena benzínu sa vyšplhala nad vlaňajšiu úroveň, už čoskoro to pocítia aj slovenskí motoristi.

Počas tohto roka inflácia aj vďaka poklesu cien energií spomaľuje. Medziročný pokles cien energií sa pohybuje v desiatkach percent. Ceny plynu aj elektrickej energie zostávajú medziročne nižšie, ale v prípade benzínu je úľave koniec.

Kartel OPEC na čele so Saudskou Arábiou totiž tak dlho škrtal produkciu, až kým nedosiahol úspech. Svoj podiel na tom má aj Rusko, ktoré neznižovalo produkciu dobrovoľne ale v dôsledku sankcií. Hoci exportovalo najviac ako mohlo, celkový objem jeho exportov je nižší ako pred inváziou na Ukrajinu.

V júli sa tak udiali tri dôležité veci. Cena ropy Brent sa dostala nad 80 dolárov, čo bolo cieľom Saudskej Arábie, pretože takú cenu potrebuje pre naplnenie svojho štátneho rozpočtu.

Cena ruskej ropy Urals sa dostala nad 60 dolárov za barel a teda nad úroveň, ktorú v dôsledku cenového stropu pôvodne nemala ani prekročiť. A do tretice sa cena benzínu vyšplhala nad vlaňajšiu úroveň, čo už čoskoro pocítia aj slovenskí motoristi. Aspoň nafta si zľavu udrží, pretože vlani bola mimoriadne predražená.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak