Type to search

DOMÁCE

Očakával svoj koniec? Posledný telefonát Patejdla kamarátovi, z jeho slov zabolí pri srdci

Slovensko zasiahla v sobotu správa o odchode hudobníka a spoluzakladateľa skupiny Elán Vaša Patejdla. Smrť legendy zanechala mnohých v šoku, vyzerá to ale, že hudobník svoj koniec očakával.

Vašo Patejdl bojoval s ťažkou chorobou, ktorá sa podpísala aj na jeho výzore. Napriek tomu ešte niekoľko týždňov dozadu vystupoval a snažil sa viesť plnohodnotný život. Sociálne siete zaplnili správy od jeho kolegov a priateľov, ktorí sa s ním lúčili a často spomínali práve na posledné chvíle s Vašom. Je medzi nimi aj muzikológ Oskar Lehotský, ktorému hudobník volal zopár hodín pred smrťou.

“Ahoj Osky, je so mnou zle, umieram…”. Keď si mi včera na obed zatelefonoval s týmito slovami, aby si sa so mnou navždy rozlúčil, nechcel som tomu uveriť. Dúfal som, že je to len nejaký omyl a že to napokon bude dobré! Však ešte pred tromi týždňami si vystupoval z môjho auta na bratislavskej Hlavnej stanici a lúčili sme sa s tým, že o týždeň sa na tom istom mieste obligátne stretneme znovu,” začína príspevok Oskara.

“Nikomu v tej chvíli ani len nenapadlo, že sa vidíme naposledy. Pred tromi mesiacmi si ma svojim pražským známym predstavil ako jedného zo svojich najlepších kamarátov. Bolo mi nesmiernou cťou Vašo! Z celého srdca Ti ďakujem za všetko! Za naše pekné blízke kamarátstvo, za každú chvíľu, ktorú som s Tebou mohol tráviť, rozprávať sa o čomkoľvek. Ovplyvnil si v pozitívnom slova zmysle môj život viac, než si v tejto chvíli dokážem pripustiť. Nesmierne som Ti vďačný najmä za všetko to úžasné, čo si pre hudbu nielen v našich zemepisných končinách za celý svoj život dokázal spraviť a za tú nekonečnú radosť a pôžitok z hudby, čo si celé desaťročia rozdával obrovskému množstvu ľudí. Bol si skvelý človek, priateľ a úžasná osobnosť, na ktorú budú v najlepšom spomínať celé generácie. Bol si NÁŠ VAŠO! Neostáva po Tebe ticho, len obrovské prázdno. Veľmi budeš chýbať. Odpočívaj v pokoji, kamarát!!!” zakončuje Lehotský dojemnú rozlúčku s priateľom.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak