Type to search

DOMÁCE

OSTRÉ slová Matovičovej sestry: Len ten, kto podporuje mier a nie zbrojenie, si zaslúži hlas!

Zuzana Belicová sa zamyslela nad hodnotami, ktoré majú dnes najväčšiu cenu. Podľa nej je na prvom mieste mier. Nie je to len fráza. A aj keď nespomenula žiadnu politickú stranu, jedno napísala jasne: Ten, kto podporuje mier a nie zbrojenie a vojnu, si zaslúži aj jej hlas.

Zuzana Belicová napísala obšírnu úvahu o súčasnom svete a Slovensku. Zaspomínala si na čas, kedy sa k niečomu verejne vyjadrila na Facebooku pred 12 rokmi. V tých časoch, podľa jej slov, bol Facebook skôr o receptoch, psíčkoch a mačičkách. Málokto využíval v tom čase sociálnu sieť na politickú agitáciu. Situácia sa však zmenila a dnes sú aj vďaka sociálnym sieťam politici pod drobnohľadom státisícov ľudí.

Zuzana pripúšťa, že odporúčanie koho voliť od nej ľudia pýtali pre každými voľbami. A ona nikdy neodporúčala nikoho konkrétneho, ani hnutie, ani stranu. „Lebo som toho názoru, že každý má slobodnú vôľu, rozum, skúsenosti, pozná sľuby a skutky politikov a mal by sa vedieť rozhodnúť sám,“ píše.

Tieto voľby sú však pre Zuzanu iné. Konajú sa v čase, aký doteraz nezažila. „V čase otvoreného vojenského konfliktu v susednej krajine. V čase, keď v tisícoch zomierajú na obidvoch stranách mladí chlapci, ktorí si plánovali život, prácu, rodinu. …Zomierajú tam milovaní manželia, otcovia, dedovia. Už len to vedomie, že sa to deje, je strašné. Oveľa viac si v tomto čase uvedomujem, ako máme my na Slovensku vlastne šťastie. A chvalabohu zatiaľ aj pokoj,“ popisuje Belicová.

„Ako dôležitý je MIER. Svetový mier. Nie je to fráza. Je to hodnota, ktorú zatiaľ máme, a ktorú musíme hájiť. Až teraz si uvedomujem aké obrovské posolstvo a oslava práce a pokoja to bola, keď sme ako deti držali každý rok na 1. mája v rukách mávatká – Holubice MIERU a hrdo nimi mávali nad hlavou,“ spomína na detstvo Zuzana.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak