Type to search

DOMÁCE

OSTRÁ reakcia Žilinku na progresívcov: Ide o NEBEZPEČNÝ útok!

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka zdôrazňuje, že v trestných veciach bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra P. nikdy osobne nekonal. Rozhodnutím o návrhu na konanie podľa paragrafu 363 Trestného poriadku poveril svojho námestníka. Žilinka to uviedol v reakcii na stanovisko opozičného Progresívneho Slovenska (PS) k zrušeniu obvinení Vladimírovi Pčolinskému a riaditeľovi Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Romanovi K.

„Na konanie v mene generálneho prokurátora som poveril prvého námestníka generálneho prokurátora. Ten o návrhoch obvinených konal v zákonom stanovenej lehote a spôsobom zodpovedajúcim zisteniam závažných porušení zákona,“ podotkol Žilinka.

Poukázal tiež na to, že rozhodovanie podľa paragrafu 363 Trestného poriadku má procesný charakter a jeho rozhodnutie nepredstavuje prekážku pokračovania v trestnom konaní a podania obžaloby na súde.

Ide tak podľa jeho slov o súčasť ochrany zákonnosti prípravného konania, ktorá je zverená prokuratúre a napĺňa pozitívny záväzok štátu viesť trestné stíhanie, ktoré spĺňa požiadavky zákona.

„Tvrdenie, že ‚Maroš Žilinka opäť úraduje v prospech mocných ľudí‘, bez poznania dôkazného stavu vyplývajúceho z procesného spisu, navyše za situácie, že som v dotknutej trestnej veci ani nekonal, je bezprecedentným útokom na generálneho prokurátora Slovenskej republiky,“ podotkol šéf Generálnej prokuratúry SR.

Ide podľa neho o útok nebezpečný pre právny štát, pretože zneisťuje verejnosť vo vzťahu k funkčnosti prokuratúry a zákonnosti jej rozhodovania.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak