Type to search

POLITIKA

Česi hodnotia prezidentské voľby na Slovensku: KONIEC éry Čaputovej

Jiří Weigl, ekonóm a riaditeľ Inštitútu Václava Klausa, hodnotí výsledok prvého kola prezidentských volieb na Slovensku podľa očakávania. Napriek víťazstvu Ivana Korčoka je Weigl presvedčený, že Peter Pellegrini je v druhom kole miernym favoritom.

“Ostro sledované prvé kolo prezidentských volieb na Slovensku neprinieslo žiadne veľké prekvapenia. Dvaja dlho ohlasovaní favoriti – predseda slovenského parlamentu Peter Pellegrini a diplomat, bývalý veľvyslanec v USA a exminister zahraničných vecí Ivan Korčok – sústredili výraznú väčšinu hlasov a podľa očakávania postúpili do druhého kola volieb. Neočakávalo sa, že Korčok vyhrá výraznejšie, okolo 5 % hlasov, pretože prognózy a exitpoly predpovedali veľmi tesný súboj dvoch favoritov,” hodnotí Weigl víťazstvo Korčoka, ktorý získal 42,5 % hlasov, zatiaľ čo favorizovaný Pellegrini získal len 37 %.

Weigl povedal, že Pellegrini zostáva favoritom, pretože dostane časť hlasov od kandidátov, ktorí neprešli.

“Dvojciferný výsledok zaznamenal aj ďalší kandidát, Štefan Harabin, s menej ako 12 % hlasov, ktorého radikálni voliči by mali v prípade účasti v druhom kole odovzdať svoj hlas kandidátovi súčasnej vládnej koalície Pellegrinimu. Napriek porážke v prvom kole je miernym favoritom na druhé kolo,” hovorí Weigl.

Prvé kolo prezidentských volieb vraj ukázalo, že Slováci už nechcú kupovať výrobky bez politických skúseností na post prezidenta.

 

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak