Type to search

POLITIKA

Neuveríte, na čom sa koalícia nečakane DOHODLA s opozíciou!


Slovenské národné povstanie (SNP) je výrazným míľnikom v dejinách Slovenska. Je odkazom dôležitosti spolupráce napriek rozdielom, symbolom boja za slobodu a je potrebné si ho pripomínať aj v súčasnosti, aby ani mladí ľudia nezabúdali na minulosť a aby sme sa vyvarovali hrôzam vojny v budúcnosti. V súvislosti so 76. výročím SNP to uviedli strany a hnutia vládnej koalície.

 

“Slovensko povstalo voči nacistickému zlu a my na tieto odvážne činy našich predkov, hodné nasledovania, nesmieme zabudnúť. Je našou morálnou povinnosťou pamätať, keď trpeli nevinní,” uviedol predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš s tým, že aj mladých ľudí treba viesť k poznaniu pravdy a neprekrúcať históriu. Šéf brannobezpečnostného výboru Národnej rady SR Juraj Krúpa (OĽANO) pripomenul, že vďaka SNP už slovenský národ nemohol byť viac obviňovaný z kolaborácie s nacistickým Nemeckom.

 

Dodal, že ozbrojené vystúpenie voči okupácii je pomerne nezvyčajným javom v histórii Slovenska. “Povstanie umožnilo Slovákom, aby si zachovali svoju štátnosť, aj keď vo veľmi obmedzenej miere,” uviedol. “Pre mňa je najdôležitejší odkaz povstania ochota trpieť, či dokonca umrieť za slobodu. To v našej histórii nebol častý jav a o to je vzácnejší.Len škoda, že v krátkom čase jednu totalitu vystriedala iná a túžba po slobode v rôznych jej podobách sa u mnohých účastníkov nikdy nenaplnila,” uviedol štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus (SaS).

 

Slovenské národné povstanie (SNP) je jasný morálny imperatív pre výchovu mladých generácií, zaradilo nás k demokratickým krajinám, ktoré prispeli k porážke fašizmu. Pri príležitosti 76. výročia SNP to vyhlásil podpredseda Národnej rady (NR) SR a líder vznikajúcej strany Hlas – sociálna demokracia Peter Pellegrini. Upozornil na prekrúcanie dejín na sociálnych sieťach a inklinovanie mladých k podobnej ideológii. Mimoparlamentná opozicía rovnako vníma SNP ako silný odkaz súčasnej generácii a výrazný medzník v dejinách Slovenska. Hovorí o potrebe bojovať za slobodu a upozorňuje na nenávistnú politiku.



sk_SKSlovak
sk_SKSlovak