Type to search

SPRÁVY

SMRŤ ZA HOMOSEXUALITU. BRUNEI OŽIVIL BRUTÁLNE TRESTY

Avatar
Admin Amino apr 25

Trest smrti bol po tisícročia najvyšším trestom. Jedincov pokladaných za nenapraviteľných a nebezpečných má definitívne vyradiť zo spoločnosti. V Česko-Slovensku bol zrušený v roku 1990. V mnohých krajinách sa stále používa na trestanie tých najhorších zločincov. V Bruneji však takto majú byť trestaní ľudia za neveru či inú orientáciu.

Brunej sa stal siedmou krajinou, kde zaviedli popravu ľudí za sexuálnu orientáciu a neveru. Za krádež vám tu amputujú nohy alebo ruky. Popravy sa majú konať “pod dohľadom skupiny moslimov”. Toto barbarské nariadenie prijal 72-ročný sultán Hassanal Bolkiah.

Sultán je pri moci už 50 rokov a patrí medzi najbohatších ľudí na svete. Týmto krokom si chce medzi konzervatívnymi Brunejčanmi upevniť pozíciu pravého islamského vodcu. „Chcem vidieť, ako sa posilňuje islamské učenie v krajine,“ vyjadril sa vo svojom prejave.

(Dúhový pochod v Bratislave)

„Homosexuálna komunita v Bruneji nebola nikdy otvorená, ale keď sa objavila aplikácia Grindr, pomohla ľuďom tajne sa stretávať. Teraz som však počul, že pre kohokoľvek je ťažké Grindr ďalej používať,“ povedal pre BBC bývalý úradník Šahiranm Šardani. „Boja sa, že by mohli hovoriť s policajtom, ktorý predstiera, že je homosexuál. Doteraz sa to nestalo, ale ľudia majú strach pre nové zákony.“

Homosexualita bola v Bruneji nelegálna už oveľa skôr. Doteraz za ňu ale hrozilo maximálne desať rokov väzenia. Proti tomuto nariadeniu sa vzniesla vo svete vlna kritiky. OSN sa vyjadrila, že ide o kruté a neľudské tresty.

Protesty vyjadrili aj krajiny ako Nemecko a Francúzsko či USA. Odsúenie tohto nariadenia vyšlo aj z radov známych osobností. Spevák Elton John a herec George Clooney vyzývajú k bojkotu proti hotelom, ktoré majú spojitosť s Brunejom. Sultán je totiž vlastníkom niekoľkých luxusných hotelov po celom svete.

Tags:

You Might also Like

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak