Type to search

DOMÁCE POLITIKA

TOTO JE DÔVOD, PREČO PREDSEDA ZMOS-U PO 26 ROKOCH KONČÍ.

Jozef Dobrik
Jozef Dobrik máj 22

Michal Sýkora, ktorý spoluzakladal a stál na čele Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) odmietol opätovne kandidovať na pozíciu šéfa združenia. Súčasný starosta obce Štrba sa vo funkcii rozhodol skončiť po 26 rokoch! Predsedom ZMOS bol od roku 1993.

 

Michal Sýkora sa v komunálnych voľbách v roku 2018 sa stal starostom Štrby po desiatykrát, čo je slovenský rekord. V posledných voľbách však po prvý krát nemal protikandidáta. Po jubilejnom 10. zvolení povedal, že najlepšia predvolebná kampaň je štyri roky poctivej práce. Aj po všetkých tých rokoch ho však práca starostu stále baví. Podľa vlastných slov začal v komunálnej sfére najskôr pôsobiť ako športovec, nie straník.

Svoje rozhodnutie skončiť vo funkcii predsedu oznámil v 22. mája na záver prejavu v úvode 30. snemu ZMOS-u. Dôvodom mala byť predchádzajúca kritika vnútri združenia a snaha nebyť prekážkou zachovaniu jednotného a silného ZMOS-u. “Mne ako spoluzakladateľovi nie je jedno, čo sa udeje so ZMOS-om, chcem aby táto organizácia aj po 30 rokoch naďalej dobre fungovala,“ povedal Sýkora.

Výhrady k činnosti ZMOS-u neskrýval primátor Trenčína Richard Rybníček. Ďalej dodal, že jedným zo zámerov mesta Trenčín je vystúpiť zo združenia a vstúpiť do Únie miest Slovenska (ÚMS). V Únii miest Slovenska sa chce uchádzať o post prezidenta organizácie. Je podľa neho problém, že ZMOS pracuje len reaktívne. “Len reaguje na to, čo vláda pripraví a nie je schopné stopnúť návrhy, ktoré majú negatívny dosah na samosprávu,” uviedol.

Sýkora na kritiku reagoval tým, že fungovanie a činnosť ZMOS-u závisí od aktivity všetkých jeho členov. Podotkol, že častokrát nie je orgán uznášaniaschopný práve kvôli neprítomnosti primátorov. Zároveň dodal, že výhrady, ktoré na tohtoročných zasadnutiach Rady ZMOS formulovala časť primátorov, nie sú opodstatnenými dôvodmi na vnútorné štiepenie združenia.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak