Type to search

DOMÁCE POLITIKA

ZUZANA ČAPUTOVÁ VYRAZILA NA PRVÚ ZAHRANIČNÚ CESTU!

Edita Silna
Edita Silna jún 20

Prezidentka Zuzana Čaputová už v prvom pracovnom týždni po inaugurácii vyrazila na zahraničnú cestu. Za svoj cieľ zvolila Českú republiku. Je v súlade s tradíciami, že prvé zahraničné cesty slovenských prezidentov smerujú do Česka a naopak. 

“Je tradíciou ísť na prvú zahraničnú návštevu práve do Českej republiky. Ja na túto tradíciu veľmi rada naviažem. Je to kontinuita, v ktorej vidím zmysel. Je to nielen o tom, že máme spoločnú dlhšiu históriu, ale aj o osobných blízkych vzťahoch medzi obyvateľmi,” povedala prezidentka Čaputová pred cestou.

Čaputová sa počas návštevy stretla s prezidentom Milošom Zemanom, ktorý ju na Pražskom hrade privítal s vojenskými poctami. Rokovať má aj s predsedami oboch komôr českého parlamentu ako aj s krajanmi žijúcimi v Prahe. Nestretne sa však s premiérom Andrejom Babišom, ktorý je v rovnakom čase na zasadnutí Európskej rady.

 

(Český prezident Miloš Zeman a Zuzana Čaputová)

 

Čaputová so Zemanom hovorila o zahraničnej politike a obaja sa zhodli na potrebe pokračujúcej spolupráce v rámci formátu Vyšegradskej štvorky.

Prezidenti rozoberali aj vybudovanie českého domu v Bratislave. To by malo byť ukončené ešte tento rok. Podľa Čaputovej je jeho realizácia už vo finálnej fáze. Dohodli sa, že ho následne spoločne otvoria. “Pozveme aj prezidenta Kisku, budeme svätá trojica,” dodal Zeman.

Na spoločnej tlačovej konferencii sa zhovárali aj o možnosti spoločných osláv Nežnej revolúcie. V tejto súvislosti Zeman povedal, že “pani prezidentka je mladá a krásna, zatiaľ čo ja som už len krásny.” Prezidenti sa zhodli na tom, že by spoločné oslavy chceli.

 

(V Česku našu prezidentku srdečne privítali)

Čaputová odpovedala aj na otázku novinárov ohľadne voľby zo zahraničia. Plne sa stotožňujem s tým, že naši občania by mali mať toto právo,” povedala. “Rozprávala som sa o tom aj s premiérom Pellegrinim,” dodala s tým, že Pellegrini súhlasil. 

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak