Type to search

DOMÁCE SPRÁVY

NA SLOVENSKU SA OBJAVILA SMRTELNÁ BAKTÉRIA!

Edita Silna
Edita Silna aug 09

 

V slovenských nemocniciach sa šíri nebezpečná baktéria, ktorá je odolná proti väčšine antibiotík. V horších prípadoch môže spôsobiť aj smrť.

 

Na to, že sa mimoriadne odolná baktéria proti antibiotikám Klebsiella pneumoniae, šíri aj u nás prišla medzinárodná štúdia, ktorá skúmala nemocničné nákazy. To, že nejde o obyčajnú Klebsiellu pneumoniae, ale o jej multirezistentný kmeň, ktorý je rezistentný proti antibiotikám záložného radu, potvrdila hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Eva Kliská.

 

(Na Slovensku túto baktériu prvýkrát zachytili už pred pár rokmi. Podľa odborníkov má svoj pôvod v Indii)

 

No nie všetky baktérie Klebsielly sú nebezpečné.  Bežne sú totiž súčasťou mikrobiálnej flóry a teda sa nachádzajú v našom tráviacom trakte. „Buď baktéria nevyvolá ochorenie, iba kolonizuje črevo, alebo vyvoláva ochorenia v rôznych orgánoch, napríklad infekcie močového systému, zápaly pľúc, krvi,“ vysvetľuje Dáša Račková, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva.

 

Preto ak zistia, že ste nositeľom baktérie, stávate sa rizikom pre ostatných. Takéhoto pacient potom izolujú, dostane vlastný ošetrujúci personál a sleduje sa do konca života na prítomnosť Klebsielly špeciálnymi testami.

 

Pretože ak by sa baktéria dostala na iného pacienta, ktorý má oslabenú imunitu, mohla by mu spôsobiť ťažké infekcie.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak