Type to search

DOMÁCE SPRÁVY

Kontaminované mäso prichádza na Slovensko! Neuveríte, odkiaľ pochádza

Európska únia v minulosti dovoz hovädzieho mäsa zakázala, pretože v USA sa používajú nebezpečné látky, ktoré EÚ nepovoľuje. Najnovšie však vedenie EÚ dovolilo dovoz až 35 000 ton hovädzieho mäsa ročne z USA. Pre slovenských producentov to môže byť likvidačné.

 

Rastové hormóny, antibiotiká a genetická modifikácia, ale aj chlorovanie mäsa,to všetko je v Spojených štátoch povolené. Práve preto v minulosti Európska únia zakázala dovoz kontaminovaného mäsa.

 

Európska únia však po mohutnom tlaku zo strany USA napokon malé množstvo mäsa povolila. Američanom to ale nestačilo a ďalej tlačili na to, aby mohli do Európy dovážať väčšie množstvá. Vedenie Európskej únie napokon ustúpilo a s USA sa dohodlo na kvóte 35 000 ton hovädzieho mäsa ročne.

 

(Keďže v Spojených štátoch amerických je povolená úprava mäsa rôznymi zdraviu škodlivými látkami, existujú obavy, že takéto nekvalitné mäso sa dostane aj na naše stoly. Mäso z USA bude prepravované po celom svete, takže nebude čerstvé, ale mrazené)

 

Riaditeľ štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš však upozorňuje na zdravotné riziká v podobe hormonálnych porúch či antibakteriálnej rezistencii. “Jeden z hlavných dôvodov je, že človek prijíma potraviny so zbytkami antibiotík.”

 

Hovädzie mäso z USA bude podľa všetkého lacnejšie, a preto to môže zruinovať našich slovenských chovateľov. Slovenské ministerstvo pôdohospodárstva preto vyzýva ľudí, aby kupovali slovenské mäso, ktoré je pod drobnohľadom našich kontrolórov.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak