Type to search

DOMÁCE POLITIKA

TOTO je pravý dôvod, pre ktorý odsúdili Milana Mazureka

Milan Mazurek končí v parlamente. Trojčlenný senát Najvyššieho súdu (NS) SR odsúdil poslanca Národnej rady SR Milana Mazureka (ĽSNS) za extrémistické trestné činy na peňažný trest vo výške 10.000 eur.

 

NS SR sprísnil na svojom verejnom zasadnutí minuloročný rozsudok Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS), čo sa týka výšky peňažného trestu. Verdikt je právoplatný.

 

Mazurekove problematické slová, za ktoré bol odsúdený Špecializovaný súdom, boli smerované najmä proti Rómom. Na Rómov zo Spišskej Belej povedal, že keď ich uvidel, cítil sa ako v zoologickej záhrade. Tvrdil aj: „Cigáni nikdy neurobili nič pre tento štát.“ Mazurek riskoval naozaj veľa. Za úmyselný trestný čin poslanca mu automaticky zaniká mandát.

 

Súd Mazurekovi zmenil pokutu na výšku 10-tisíc eur. Poslanca NR SR za stranu Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) v pléne nahradí trenčiansky krajský predseda strany Milan Špánik. Vyplýva to z výsledkov parlamentných volieb z roku 2016, ktoré sú zverejnené na stránke Štatistického úradu SR.

 

(Milana Mazureka prišiel na súd podporiť aj Marian Kotleba.)

 

Milan Mazurek už nie je poslancom Národnej rady (NR) SR. Pre TASR to potvrdil predseda mandátovo- imunitného parlamentného výboru Juraj Blanár (Smer-SD). O svoj mandát Mazurek prišiel podľa Blanára v dôsledku právoplatného odsúdenia za úmyselný trestný čin hanobenia rasy, národa a presvedčenia.

 

“Bol som pripravený na všetky varianty. Ešte viac ma to nabudilo. Nepoľavím. To čo som robil doteraz, budem ododneška robiť ešte intenzívnejšie. Nemám čo ľutovať, hovoril som len pravdu,” povedal po rozsudku Mazurek.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak