Type to search

DOMÁCE POLITIKA

Pozrite sa na reakciu Zuzany Čaputovej po zverejnení nahrávky Gorila

Prezidentka Zuzana Čaputová sa stretla s ministerkou vnútra Denisou Sakovou (Smer-SD), policajným prezidentom Milanom Lučanským a prvou námestníčkou generálneho prokurátora SR Vierou Kováčikovou. Informoval o tom jej hovorca Martin Strižinec.

 

Prezidentka už skôr avizovala, že chce s nimi hovoriť v súvislosti so zverejnením nahrávky z kauzy Gorila. Po stretnutí poskytne vyhlásenie pre médiá. Hlava štátu je rada, že veci súvisiace s kauzou vychádzajú na povrch. “Sú to nepochybne závažné skutočnosti, ktoré boli publikované. Je nesmierne dôležité, aby vyšetrovanie prebehlo čo najskôr a efektívne, aby všetci vedeli, či došlo k spáchaniu trestných činov a kto sa ich dopustil,” povedala Čaputová.

 

Prezidentka hovorila o kauze Gorila. “Kauza Gorila sa vyšetruje 7 rokov, vďaka čomu už zrejme došlo k premlčaniu väčšiny skutkov. Aktéri tejto kauzy ďalej pôsobia vo svojich profesiách. Komunikácia podnikateľa so sudkyňou, z ktorej vyplýva podozrenie na rozsiahlu korupciu v justícii,” začala hlava štátu.

 

Prezidentka pripomenula aj to, že niektoré osoby stále zostávajú na svojich funkciách. “Komunikácia o korupčnom správaní medzi obvineným podnikateľom a bývalým generálnym prokurátorom – táto vec je po niekoľkých mesiacoch bez vznesenia obvinenia. Prokurátor je pritom stále prokurátorom. Nemožno nevidieť súvislosť medzi týmito skutočnosťami a smrťou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Práve takýmto kauzám sa Ján Kuciak venoval,” myslí si Čaputová.

 

Predseda vlády Peter Pellegrini súhlasí s prezidentkou Čaputovou. “Pellegrini víta postoj prezidentky SR, ktorá potvrdila, že vyšetrovacie orgány majú voľnú ruku pri vyšetrovaní podozrivých afér a konajú v zmysle známeho “padni, komu padni”, znie vo vyhlásení premiéra. Ten tiež oceňuje že prezidentka negatívne nezovšeobecňuje situáciu v súdnictve a na prokuratúre a podobne ako on, žiada vyšetriť a potrestať zlyhania jednotlivcov.

 

Viaceré redakcie slovenských médií dostali mailom link na zvukovú nahrávku, na ktorej má byť údajne zachytená kauza Gorila. Skupina Penta, ktorej spolumajiteľ Jaroslav Haščák má byť jedným z aktérov na nahrávke, už avizovala, že podá v tejto súvislosti trestné oznámenie. Rovnako spochybňuje autenticitu nahrávky.

 

Nahrávka mala vzniknúť v byte na Vazovovej ulici v Bratislave. Spis Gorila zverejnil anonym v decembri 2011, má zachytávať rozhovor medzi spolumajiteľom Penty Jaroslavom Haščákom a politikmi o províziách v štátnych obchodoch v rokoch 2005 a 2006.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak