Type to search

SPRÁVY ZAHRANIČIE

Soros si prevzal Veľkú zlatú medailu za služby mestu Viedeň

Edita Silna
Edita Silna nov 19

Americký investor, filantrop a zakladateľ Stredoeurópskej univerzity (CEU) George Soros bol minulý štvrtok ocenený Veľkou zlatou medailou za služby mestu Viedeň. Cena mu bola odovzdaná pri príležitosti prevodu jeho súkromnej univerzity z Budapešti do Viedne.

 

Starosta Michael Ludwig (SPÖ) vo svojom prejave odsúdil kampaň proti Sorosovi v Maďarsku. Čiastočný presun CEU do Rakúska sa začal po tom, čo vláda Viktora Orbána zbavila univerzitu v Maďarsku právneho podkladu.

 

Michael Ludwig hovoril o vzťahu Georga Sorosa k Viedni, v neposlednom rade aj kvôli filozofovi Karlovi Popperovi, ktorého bol Soros žiakom v Británii. Zdôraznil, že George Soros nemíňal svoje peniaze iba pre seba, ale pre dobro druhých. Ludwig ďalej pozdvihol aktivity svojho čestného hosťa v susedných východoeurópskych štátoch, ktoré začali už počas existencie železnej opony, keď Soros podporoval disidentov a neskôr aj mimovládne organizácie.

 

Finančné problémy v OSN si berú svoju daň! Neuveríte, kto je najväčším neplatičom

Generálny tajomník OSN António Guterres informoval o serióznom zhoršení finančnej situácie OSN…

 

Starosta Ludwig sľúbil, že vo Viedni urobia všetko pre to, aby sa študenti a zamestnanci cítili dobre a dodal pár osobných, veľmi emociálnych slov: „To, že táto kampaň sa viedla proti CEU a predovšetkým proti Vašej osobe s antisemitským podtónom, je niečo, čo ja, ako viedenský starosta, odmietam.“

 

Slávnostnú reč predniesol aj bývalý rakúsky spolkový prezident Heinz Fischer.

 

George Soros v krátkom príhovore poďakoval za ocenenie. Slávnosti sa zúčastnili známe osobnosti verejného života ako rektor CEU Michael Ignatieff, novinár Paul Lendvai, maďarská bývalá ministerka zahraničných vecí Kinga Gönczová a bývalý český minister zahraničných vecí, knieža Karel Schwarzenberg.

 

 

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak