Type to search

SPRÁVY

Na Rómov z Luníku IX sa usmialo miliónové šťastie!

Plánujú postaviť 48 bytov, záujem má 200 rodín.

 

Ceny bytov stále stúpajú, hypotéku na byt je čoraz ťažšie vybaviť. Mladé rodiny počítajú každý peniaz a plánujú si svoje financie roky dopredu, aby situáciu ustáli. Nikto im s peniazmi nepomôže, bojujú s byrokraciou a nikdy nemajú nič isté.

 

Na Slovensku máme aj ojedinelé prípady, ktoré z času na čas vzbudzujú všeobecné pohoršenie. O to viac, ak sa jedná o neslávne známy Luník IX, kde idú postaviť nový panelák presne namiesto toho, ktorý obyvatelia od základu zničili. Starosta mestskej časti odhaduje náklady na projekt z eurofondov na približne 2,5 milión eur, správa sídliska by z toho zaplatila 5 %.

 

 

„Máme všetko pripravené, to znamená pozemok, územný plán aj urbanistickú štúdiu,“ cituje starostu mestskej časti Košice – Sídlisko Luník IX Marcela Šaňu. Ak to vyjde a dotáciu získame, rozbehneme model takzvaného prestupného bývania.“ 

 

 

Prideľovanie bytov by malo byť podľa zásluh. Nasťahovali by sa do paneláku rodiny, ktoré sú na to pripravené. A do bytov, ktoré by sa po nich uvoľnili, by následne išli rodiny z nelegálnej osady Mašličkovo,“ vysvetľuje.

 

Rodiny, ktoré nie sú pripravené, musia najskôr integrovať. Neskôr možno pribudnú ďalšie byty. „Rodiny z Mašličkova sa tiež budú môcť dostať do lepšieho, ale časom – ak ukážu, že si to vedia vážiť.“

 

 

Podľa Šaňu zmena pomôže obom skupinám obyvateľov. Obyvatelia z Mašličkova budú bývať legálne a rodiny, ktoré už žijú v existujúcich bytovkách a majú zamestnanie, budú bývať v lepších podmienkach.

 

TÍTO slovenskí poslanci hlasovali za prijatie migrantov!

120-tisíc migrantov hľadá strechu nad hlavou…

 

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak