Type to search

SPRÁVY ZAHRANIČIE

Snemovňa reprezentantov USA odhlasovala obmedzenie Trumpovej vojenskej právomoci

Snemovňa reprezentantov Spojených štátov amerických vo štvrtok odhlasovala obmedzenie právomoci prezidenta Donalda Trumpa na bojové akcie proti Iránu.

 

Patričnú rezolúciu schválili drvivou väčšinou členov snemovne, ktorí zastupujú Demokratickú stranu a sú Trumpovými odporcami.

 

Predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová včera vyhlásila, že vojenské akcie proti Iránu budia znepokojenie a že výkonná moc neinformuje Kongres patričným spôsobom.

 

Toľkoto ponúkajú Iránci za Trumpovu hlavu!

Takúto sumu by set nečakali…

 

 

Schválený dokument (takzvaná „súčasná rezolúcia“) nemá platnosť zákona, v prípade schválenia senátom nepredložia na podpis prezidentovi.

 

V hornej komore však nemusí tento dokument získať väčšinu hlasov, pretože tam majú väčšinu Republikáni, ktorí svojho prezidenta podporujú. Takže zákonodarcovia v dolnej komore tým len vyjadrili svoj postoj a nemôžu Trumpovi reálne zakázať bojové akcie proti Iránu.

 

Predák Republikánov v snemovni Kevin McCarthy upozornil v priebehu rozhovorov na to, že hlasovanie demokratov sledovalo politické ciele. Pripomenul, že rezolúcie podobného typu sú často používané pre usporiadanie akýchsi slávnostných podujatí v Kongrese, ale nie v závažných štátnych záležitostiach, pretože podobné dokumenty majú platnosť „novoročnej rezolúcie“.

 

 

Americkí vojaci 3. januára vykonali operáciu na likvidáciu iránskeho generála Kásema Sulajmáního, Irán na to zareagoval raketovým útokom na irackej základne, kde sú dislokované americké vojská. Trump potom vyhlásil, že USA nechcú použiť svoju vojenskú moc proti Iránu, namiesto toho na Irán uvalia nové sankcie.

 

Podľa ústavy má Kongres právo prezidentovi povoliť alebo zakázať vedenie vojny, aj keď de facto má šéf výkonnej moci širokú právomoc na vojenské operácie v zahraničí bez predbežného súhlasu Kongresu.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak