Type to search

ŠOUBIZNIS ZAHRANIČIE

Nebudete veriť, kto si kúpil najdrahší dom na svete!

Edita Silna
Edita Silna jan 31

Vila na Francúzskej riviére vyšla ukrajinského oligarchu Rinata Achmetova na 200 miliónov eur.

 

Spoločnosť ukrajinského miliardára Rinata Achmetova SCM Holdings Limited kúpila od firmy Campar Group nehnuteľnosť Villa Les Cèdres za 200 miliónov eur. Informoval o tom denník Financial Times. Bloomberg označil 190-ročnú kúriu v roku 2017 za najdrahší dom na svete. 

 

Panské sídlo vybudovali v roku 1830 medzi mestami Nice a Monako. Jeho súčasťou je aj honosná plesová sála, stajne či bazén olympijských rozmerov. Obyvatelia vily si môžu užívať výhľad na Stredozemné more a počas ideálnych poveternostných podmienok aj na Korziku. 

 

V minulosti patril statok belgickému kráľovi Leopoldovi II., o ktorom je známe, že jeho bohatstvo pochádzalo z Konga, vtedajšej kolónie v strednej Afrike. Bol nie len vládcom tejto kolónie, ale bola zároveň jeho súkromným vlastníctvom.

 

Leopold II. drancoval krajinu masívnou ťažbou nerastných surovín či kaučuku. Počas jeho krutovlády boli africkí otroci neraz potrestaní amputáciou ruky či nohy. Zároveň je považovaný za jedného z najväčších masových vrahov v dejinách. Pripisuje sa mu tiež, že má na svedomí milióny vyhasnutých ľudských životov. 

Vieme, akým majetkom disponujú najbohatší Slováci!

Musel spustiť z ceny! Moderátor Martin Nikodým (48) sa ešte v lete minulého…

 

Aj pôvod bohatstva Rinata Achmetova býva terčom kritiky. Vlastníkovi viacerých uhoľných baní a oceliarní mnohí vyčítajú, že vo veľkom prispel k znečisteniu ovzdušia na Ukrajine, kde každý rok zomrie vyše 30-tisíc ľudí na následok znečisteného ovzdušia.

 

Do portfólia nehnuteľností ukrajinského oligarchu patrí aj byt v Londýne v hodnote 137 miliónov libier (162,4 milióna eur), ktorý je podľa Financial Times jedným z najdrahších apartmánov v Spojenom kráľovstve. Oligarcha v minulosti investoval aj do médií. Prostredníctvom Media Group Ukraine vlastní televíziu Ukrajina, denník Segodňa a tiež rovnomenný spravodajský web. 

 

Achmetov je s majetkom viac ako šesť miliárd eur považovaný za najbohatšieho Ukrajinca. Vlastní aj futbalový klub Šachtar Doneck. Samotný miliardár sa zatiaľ nevyjadril, či bude Villa Les Cèdres slúžiť aj ako jeho bydlisko, alebo ide iba o ďalšiu investíciu, určenú na ďalšie zhodnocovanie doteraz nadobudnutého majetku.

Známy moderátor chce zarobiť takýmto vypočítavým spôsobom!

Musel spustiť z ceny! Moderátor Martin Nikodým (48) sa ešte v lete minulého…

 

 

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak