Type to search

POLITIKA

Takto sa vypracoval Pčolinský na šéfa SIS!

Akými kariérnymi cestičkami sa dostal syn exposlankyne a zakladateľky KDH cez Borisla Kollára k postu riaditeľa SIS? Prinášame vám portrét tajomného Vladimíra Pčolinského.

 

Je najstarším zo štyroch bratov. Vladimír Pčolinský už počas štúdií pôsobil na tlačovom odbore  kresťanských demokratov.  Cestičku si našiel hlavne k  Vladimírovi Palkovi, o ktorom jeho mama dodnes hovorí ako o najčestnejšom a  najmúdrejšom človeku, akého kedy stretla.

 

Vladimír Pčolinský robil Palkovi poslaneckého asistenta. Keď Palko získal kreslo ministra vnútra, mladého Vlada vzal so sebou a spravil z neho riaditeľa ministerskej kancelárie. Takto prešiel najstarší Pčolinský zo straníckych do štátnych štruktúr. Napokon, výplata z  ministerstva vnútra mu chodila na účet ešte ešte donedávna. Pracoval totiž v komisii, ktorá dozerá na voľby a  financovanie strán.

 

Rezort vnútra Vladimírovi Pčolinskému zjavne zachutil. Pôsobil na ňom aj počas ministrovania Daniela Lipšica. Stal sa riaditeľom organizačného odboru Lipšicovej kancelárie, za čo poberal aj na rezortné pomery veľmi štedrý plat. To však nebolo všetko, čím sa vtedy 32-ročný Vladimír Pčolinský zviditeľnil. Vysvitlo totiž, že vtedajší policajný prezident Ján Packa  z tohto úradníka v júli 2010  oficiálne spravil muža s hodnosťou kapitán.

Sulík vs. Matovič! Pozrite, na koho stranu sa postavil Kollár

Viac informácií sa dočítate v článku…

V roku 2012 Vladimír Pčolinský spolu s prominentným právnikom Lipšicom opustili KDH.

 

„Dostal ponuku, rozhodol sa a  išiel s  ním ďalej. Samozrejme, nebol som nadšený, ale rešpektoval som jeho rozhodnutie,“komentuje bývalý predseda KDH Pavol Hrušovský odchod Pčolinského do Lipšicovho novozaloženého hnutia NOVA, kde načas zakotvil spolu s mamičkou. Mimochodom, mama Pčolinská sedela dokonca v predsedníctve tohto hnutia.

 

Pavol Hrušovský si na Marcelu a  syna Vladimíra Pčolinských spomína v celku pozitívne. „Mali sme veľmi dobré, priateľské vzťahy, vždy bola obetavá pre to, čo robila. Vlado bol môj spolupracovník v  centrále KDH, dalo sa na neho spoľahnúť,“opisuje časy, keď mal horúci kandidát na šéfa SIS niečo po dvadsiatke.

 

Dnes je Vladimír Pčolinský považovaný za sivú eminenciu hnutia Sme rodina. „Má titul v oblasti politického marketingu, tak pomáha,“vysvetľuje jeho matka. V preklade to znamená, že Vlado diriguje komunikačnú stratégiu strany a  podieľa sa na jej tlačových správach.

Zaradenie na čelo Slovenskej informačnej služby by bolo výsledkom dlhodobého snaženia Vladimíra Pčolinského v tejto oblasti. Hovorí sa, že má dokonalý prehľad o  fungovaní bezpečnostných zložiek a že disponuje informáciami o  jej bývalých a  súčasných agentoch. Vyzná sa údajne aj v spravodajských hrách, ktoré sa v  našej malej krajine, a možno i pod jeho taktovkou, rozohrávajú.

 

„Je možné, že poznám nejakých ľudí z  oblasti bezpečnosti, keďže sa v  tejto oblasti pohybujem od roku 1998,“vysvetľoval vlani pre Sme Vladimír Pčolinský.

 

Práve on je autorom fotografie, ktorá prvýkrát spojila Kočnera s  Tóthom. Vraj si náhodne pri káve v  istom bratislavskom hoteli všimol dvojicu sediacu v spoločnosti Zuzany Tománkovej, známej z  kauzy Čistý deň.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak