Type to search

POLITIKA

Blahova nočná mora! Neuveríte, čím ho šokoval Peter Pellegrini

Daniel Ouzky
Daniel Ouzky máj 05

Rozkol v najsilnejšej opozičnej strane SMER-SD naberá na obrátkach. Pellegrini s Ficom si cez tlačovky a médiá nepriamo odkazujú tvrdé slová. Pellegrini sa totiž rozhodol kandidovať na post predsedu strany, ktorý je však obsadený práve Robertom Ficom. Pellegrini má problém aj s poslancom Ľubošom Blahom, čo dal patrične najavo.

 

Bývalý premiér a podpredseda SMERu-SD Peter Pellegrini nepriamo odkázal cez médiá terajšiemu predsedovi strany Robertovi Ficovi, aby sa porúčal zo svojho postu. Pellegrini vyhlásil, že sa chce stať novým predsedom strany SMER-SD.

 

Robert Fico sa však zo svojej predsedníckej stoličky nemieni stiahnuť. Na tlačovej konferencii poslal Pellegrinimu jasný odkaz: „Zo SMERu budem budovať naďalej výraznú, razantnú, opozičnú stranu. Veľmi jasne hovorím, že budem odmietať akékoľvek prejavy slniečkarstva v tejto strane.“

Pellegrini ukazuje svoju dominanciu a je pripravený chopiť sa šance!

Viac informácií sa dočítate v článku…

Pellegrini si však politiku predstavuje presne naopak. Namiesto Ficovej razantnej opozičnej a silne ľavicovej strany chce Pellegrini zmeniť SMER na umiernenejšiu stranu s koaličným potenciálom. Zrejme aj z tohto dôvodu má Pellegrini problém aj so silne ľavicovo orientovaným poslancom SMERu Ľubošom Blahom, ktorý patrí pod tzv. Ficove krídlo.

 

Kým poslanecký klub SMERu na čele s Robertom Ficom neustále navrhuje na čelo ľudskoprávneho výboru práve Ľuboša Blahu a to napriek tomu, že koaliční poslanci ho už niekoľkokrát odmietli, Pellegrini chce koalícii ustúpiť a namiesto Blahu odporúča navrhnúť iného kandidáta.

 

Na otázku moderátora v relácii Na Telo na TV Markíza, či by mal poslanecký klub SMERu navrhnúť na post ľudskoprávneho výboru iného kandidáta, Pellegrini odpovedal stručne a jednoznačne: „Áno.“ Expremiér má s Blahom konflikty už dlhšiu dobu. Ide zrejme najmä o ideologické rozdiely. Kým Blaha vrámci SMERu presadzuje najradikálnejšie ľavicové názory, Pellegrini je presne na opačnej strane a háji viac pravicové a liberálne postoje.

PPochová Fico stranu Smer? Prečítajte si názor odborníka

Tento článok sa oplatí prečítať…

Pellegrini má k novej vláde Igora Matoviča blízko aj v zahraničmo-politickej agende. Pellegrini rovnako ako súčasná vládna koalícia podporuje jednoznačnú prozápadnú, euroatlantickú orientáciu Slovenska. Blahu to tiahne skôr na východ ku krajinám ako Rusko a Čína.

 

Hodnotový svet Petra Pellegriniho je teda veľmi podobný súčasnej vláde, kým SMER je v súčasnosti opozičná strana, ktorá by mala predstavovať iný názorový prúd. V SMERe sa teda schyľuje k veľkému hodnotovému súboju , kde na jednej strane stojí údajné „slniečkarske“ krídlo na čele s Petrom Pellegrinim a na strane druhej ľavicovo-konzervatívne krídlo na čele s Robertom Ficom.



sk_SKSlovak
sk_SKSlovak