Type to search

POLITIKA

Známy politológ zotrel Matovičovu vládu: “Čaká nás úplna katastrofa!”

Jozef Dobrik
Jozef Dobrik jún 23


Bývalý minister školstva Juraj Draxler sa pozrel na vyhlásenie premiéra Igora Matoviča (OĽaNO), ktorý povedal, že v prípade čerpania eurofondov nepôjdeme cestou čerpania na drobné projekty, ale zameriame sa skôr na „národné silné veľké projekty“.

 

Podľa Draxlera je toto vyhlásenie „bizarné“ už len z toho dôvodu, že práve národné projekty nám doteraz Európska komisia zvykla vyčítať, keďže ich často brala ako málo efektívne a potenciálne silne korupčné. Ako príklad národného projektu Matovič uviedol vybudovanie celoslovenského systému separovania odpadu a jeho likvidácie, teda zavedenie moderného systému separácie.

 

„Nič principiálne proti, len pôjde o nákup drahých zahraničných technológií s minimálnym dopadom na našu hospodársku výkonnosť či zamestnanosť a neistým výsledkom (otázka je, či by sa dalo ľudí motivovať či prinútiť tak dôsledne separovať napríklad plasty, aby mali recyklačné fabriky vôbec s čím robiť),“ myslí si o tomto nápade Draxler.

 

Faktom podľa exministra napriek všetkému je, že na Slovensku roky eurofondy míňame veľmi zle a práve veľké projekty s cieľom zrýchliť čerpanie sú toho príkladom. Ako príklad Draxler uviedol tzv. vedecké parky. „Na tie sa tu minuli stámilióny, do značnej miery úplne nezmyselne. Nastavali sa veľké budovy, ktoré sú v niektorých prípadoch poloprázdne, navyše niekde zle urobené, samotné fungovanie vedy to nezlepšilo. Áno, eurofondy sme ‘úspešne minuli’ ale tak, že sme proste obrovské peniaze utopili v betóne.“

„Pri tom, ako Matovičova vláda nevie zadefinovať ani úplne základné smery fungovania jednotlivých oblastí hospodárstva a spoločnosti, a pri tom, aká je úplne nemohúca pri príprave dočerpávania existujúcich eurofondov, by som povedal, že toto bude teraz dokonca ešte horšie. Čaká nás úplná katastrofa,“ dodáva Draxler na záver.



sk_SKSlovak
sk_SKSlovak