Type to search

POLITIKA

TRPKÉ slová na adresu Matoviča: Progresívec Truban vyráža do boja!

V Bruseli sa minulý týždeň konala schôdzka premiérov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) s predsedníčkou EK Ursulou von der Leyenovou. Jedinou krajinou, ktorú nezastupoval jej premiér osobne, bolo Slovensko. Rozhodnutie premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) nezúčastniť sa rokovania o najdôležitejších záujmoch v EÚ na najvyššej úrovni, kritizuje bývalý líder PS Michal Truban


Na spoločnom stretnutí v Bruseli český premiéri Andrej Babiš, maďarský premiér Viktor Orbán a poľský predseda vlády Mateusz Morawiecki rokovali s Európskou komisiou o rôznych témach. Napríklad aj o nastavení podmienok čerpania miliárd eur z fondu obnovy aj eurofondov, novom migračnom pakte, ochrane klímy, Bielorusku a ochrane právneho štátu v EÚ.

 

„Všetko asi menej dôležité veci ako obscénne obkrikovanie sa v parlamente. Alebo k tomu Slovensko asi nemá čo povedať.  Mimochodom, za toto isté som pred voľbami kritizoval Pellegriniho. Aj ten vtedy namiesto kľúčového rokovania o európskom rozpočte zostal na predvolebnej kortešačke v slovenskom parlamente,“ pripomenul Truban, podľa ktorého je neúčasť Matoviča na spomínanom stretnutí problémom.


„Toto je naozaj problém, pretože potom sa sťažujeme, že bruselské pravidlá sú nezmyselné alebo nedokážeme čerpať eurofondy. Ale keď máme príležitosti na najvyššej úrovni pravidlá ovplyvňovať a lobovať za naše záujmy, sme úplne pasívni,“ dodal.

 

Premiér sa rokovania nezúčastnil kvôli pracovnému programu na Slovensku a stretnutiu s prezidentom Ukrajiny Volodymyrom Zelenským. Matoviča v Bruseli zastupoval český premiér Andrej Babiš.


sk_SKSlovak
sk_SKSlovak