Type to search

POLITIKA

Stanke to povedal na plné ústa! TOTO si myslím o Matovičovi

V posledných dňoch sa stupňuje tlak kultúrnej a športovej obce na vládu v spojitosti s absentujúcou pomocou pre ľudí, ktorí počas obmedzení a zákazov hromadných podujatí prišli svoje živobytie. Ozývajú sa aj herci, ktorí boli súčasťou protestov proti bývalej vláde


Napríklad herec Richard Stanke patril v rámci protestov iniciatívy Za slušné Slovensko medzi najaktívnejších rečníkov spomedzi umelcov požadujúcich koniec vlády Roberta Fica. V súčasnosti sa Stankemu a spol. nepozdáva ani politika súčasnej vlády na čele s Igorom Matovičom, predovšetkým v otázke finančných kompenzácii strán spôsobených opatreniami vlády a krízového štábu.

 

„Sobotňajšie vyjadrenie premiéra považujem za nešťastné a v skutočnosti nepravdivé. Možnosti naozaj neboli rovnaké. Dokonca ani jeho tvrdenie o tom, že aj ‚podniky‘, teda aj divadlo, mohli žiadať o kompenzáciu strát, nie je pravdivé,“ vyhlásil v stanovisku Stanke.


Člen činohry SND dodal, že divadlo ako štátna inštitúcia takúto možnosť nemala. „A nemôže sa o túto možnosť podpory uchádzať. Nemožnosť hrať generuje obrovské straty vo výnosoch, z ktorých by bola hradená časť miezd v niektorých divadlách, v regionálnych v divadlách sa z tržieb hradí aj samotná tvorba.“

 

Takéto tvrdenia premiéra podľa herca Stankeho podporujú v spoločnosti animózne nálady a devalvujú hodnotu kultúry. „Vytesniť kultúru z plánu obnovy svedčí o hlbokej nevzdelanosti, nekultúrnosti a nerozhľadenosti kompetentných predstaviteľov vlády. Až sa bojím hodnotiť takéto počínanie a rozhodnutie. Zdá sa, že kultúra nie je priorita, dokonca ani nie, že nie je priorita, nie je v základnej intelektuálnej výbave súčasných spoločenských elít… “„Asi s kultúrou v tejto krajine nikto nepočíta. Ale to bude možno preto, že naozaj netušia, čo to tá kultúra vlastne je,“ vyhlásil v rozhovore Richard Stanke.


sk_SKSlovak
sk_SKSlovak