Type to search

SPRÁVY

Matovič s Naďom sa TOPIA v problémoch: Ľudia sa začínajú BÚRIŤ!

Úspech prvého kola celoplošného testovania so sebou priniesol aj zaujímavý fakt, a síce…


Ďakujem. Týmto slovom začal premiér Igor Matovič svoj včerajší brífing, počas ktorého spoločne s kolegami z vlády hodnotil prvé kolo celoplošného testovania národa antigénovými testami. Dôvodov na slová vďaky mal síce viacero, avšak tým najhlavnejším bol počet ľudí, ktorí sa k pôvodne kritizovanému plošnému testovaniu dostavili. Tých bolo neuveriteľných 3 625 332 a testovanie odhalilo 38 359 nakazených osôb. Matovič dodal, že ak by nešli okamžite do karantény, nakaziť by mohli približne ďalších 50-tisíc ľudí. „Práve toto je najdôležitejšie počas epidémie – veľmi rýchlym spôsobom identifikovať čo najviac ľudí, ktorí to môžu šíriť ďalej, tých dať do karantény a ochrániť takýmto spôsobom desiatky až možno stovky tisíc ľudí,“ povedal.

 

Prvé kolo plošného testovania už počas víkendu okomentovala aj prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá tento krok vlády Igora Matoviča ešte v piatok poriadne kritizovala. „Klobúk dole pred všetkými, ktorí sa na príprave testovania podieľali. Som rada, že sa nenaplnili obavy, vrátane tých mojich, a že vo výsledku každý, kto sa otestovať chcel, sa na test dostal,“ napísala na svoj profil na sociálnej sieti. Nezabudla však vyzdvihnúť tých, vďaka ktorým sa akcia podarila. Tými boli zdravotníci, vojaci, dobrovoľníci, policajti, hasiči a najmä zástupcovia samospráv, ktorí mali prakticky celú organizáciu na starosti.


Najnovšie sa však ukazuje, že celoslovenské plošné testovanie v druhom kole je výrazne ohrozené. S jeho uskutočnením totiž nesúhlasia viaceré organizácie, mestá či odborníci. „Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) je skôr za to, aby sa na Slovensku druhé kolo celoplošného testovania ľudí na ochorenie už nerealizovalo,“ vyhlásil predseda ZMOS-u Branislav Tréger s tým, že význam testovania vidia skôr v regiónoch, kde je to nevyhnutné. Poukázal pritom na severnú časť krajiny. ZMOS bude zaujímať názor odborníkov, no vie si predstaviť cielenejšie využitie materiálnych i finančných prostriedkov na testovanie, napríklad na hraniciach.

 

Čo je vláde už teraz jasné, je fakt, že sa už nebudú môcť spoliehať len na organizáciu zástupcami samospráv, pretože sú to práve oni, ktorí sa na ďalšom kole plošného testovania odmietajú podieľať. „ÚMS bude žiadať jasné a zrozumiteľné vyjadrenie epidemiologickej komisie, ktorá pôsobí pri vláde a premiérovi. Na základe tohto stanoviska sa bude únia rozhodovať. V tejto chvíli je kľúčové, čo povedia epidemiológovia,“konštatoval prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček.


sk_SKSlovak
sk_SKSlovak