Type to search

SPRÁVY

Nepripravená Matovičova ochranka: TOTO mohlo stáť premiéra ŽIVOT!

Edita Silna
Edita Silna feb 02

Vozia ho v špeciálnom aute za nekresťanské peniaze, ale inak je takmer bez ochrany.


Ruky vo vreckách, znudené postávanie pri aute. Špeciálne vycvičení policajti, ktorí majú chrániť Igora Matoviča, to podľa odborníka robia ako totálni amatéri. Premiér má síce pridelené pancierové auto za sedemsto- až osemstotisíc eur, no kým doň vstúpi, je jeho ochrana podpriemerná. Práve teraz, keď je spoločenská situácia vyhrotená pre tvrdé protipandemické opatrenia, je to podľa odborníka mimoriadne nebezpečné. Podľa neho by sa mali nad sebou veľmi rýchlo zamyslieť a zmeniť, ako pracujú.
Pancierová audina prichádza ráno tri minúty pred deviatou hodinou pred dom premiéra Igora Matoviča. Sú v nej dvaja ochrankári, ktorí ho majú v týchto pohnutých časoch chrániť. O šesť minút vystúpia, prejdú sa po okolí, azda obhliadajúc priestor. Jeden otvorí ku­for a niečo z neho vyberá. Potom len postávajú na ulici. S rukami vo vreckách. Napokon si opäť sadnú do auta. Jeden z nich vyjde až krátko pred 9.30. To sa už otvára bránka a predseda vlády Igor Matovič vychádza na trnavskú ulicu. Bodygard však ostáva stáť pri aute. Slovenský premiér sám ako prst obchádza obrnené auto spredu, poza chrbát ochrankára, ktorý mu drží hrubočizné dvere audiny, a nasadá.

Situácia pôsobí aj na laika neprofesionálne a bývalý riaditeľ Úradu na ochranu ústavných činiteľov Juraj Zábojník tiež krúti nad našimi zábermi hlavou. O bezpečí premiéra sa veľmi hovoriť nedá.  „Ochrankári nemôžu mať ruky vo vreckách. Jednak je to nedôstojné a tiež neprofesionálne. Musia byť pripravení kedykoľvek reagovať. A to sa s rukami vo vreckách nedá.“

 

Zábojník kritizuje, že na premiéra čaká strážca na ulici pri aute. „Mal by ho čakať čo najbližšie k východu z domu a nie pri aute. Premiér nemôže predsa bez ochrany prejsť celú ulicu. Dvere sa rýchlo otvoria, to je zlomok sekundy. Ako ochrankár musím osobu stále kryť a práve tým, že som pri ňom a kryjem ho aspoň z jednej strany vlastným telom, sťažím útok na verejného činiteľa. Ale keď som od neho 10 metrov… Ochrankár nie je na otváranie dverí, ale na ochranu. Toto bolo aké krytie?“ pýta sa nahnevane.

 

Za najväčší problém odborník považuje to, že ochrankár je k premiérovi otočený chrbtom: „To čo je?! Osobný ochranca musí kopírovať celú trasu presunu chránenej osoby, aby mal prehľad, keby sa niečo stalo. Aby okamžite skočil, aby ho prikryl, strhol do bezpečného priestoru. Ako to môže urobiť, keď je premiérovi otočený chrbtom? Nechápem, čo sa to deje, prečo takto robia svoju prácu v tejto ťažkej dobe, keď premiér má určite mnoho vyhrážok.“


sk_SKSlovak
sk_SKSlovak