Type to search

POLITIKA

Daniel Lipšic zdvíha VAROVNÝ prst: Neuveríte, čo vytiahol na Igora Matoviča!

Poslanci na piatkovom rokovaní parlamentu zvolili do funkcie špeciálneho prokurátora len druhého človeka v histórii. Po Dušanovi Kováčikovi (59), ktorý je momentálne vo väzbe, prichádza advokát a bývalý politik Daniel Lipšic (47).


Opozícia aj odborníci mu vyčítali priveľkú prepojenosť s politikou, ktorá môže narušiť dôveru v nezávislosť prokuratúry. Lipšic v exkluzívnom rozhovore pre Nový Čas opisuje, ako sa bude vo funkcii správať, aj to, ako bude vychádzať so svojimi kolegami z politických kruhov.

 

Pripomeniem, že ste boli na jednej kandidátke s Igorom Matovičom, zastupovali ste Jaroslava Naďa či Andreja Kisku a spolupracovali ste s Marošom Žilinkom (generálnym prokurátorom) či Vladimírom Pčolinským (šéfom SIS). Nie je táto koncentrácia moci medzi priateľmi alebo blízkymi ľuďmi na významných pozíciách problémom? (Redaktor)

– Som mimo politiky štyri a pol roka a je pravdou, že viacerí ľudia, ktorých spomínate, boli mojimi kolegami či klientmi. Tí, ktorí boli mojimi kolegami na ministerstve vnútra, tak sú vo verejných funkciách na základe toho, že sa ďalej angažovali vo verejnom živote, v rôznych politických stranách a tak sa po voľbách 2020 dostali do verejných funkcií. To je dôkazom, že som sa snažil vždy obklopovať, aj keď som bol na ministerstve spravodlivosti, aj vnútre, ľuďmi, ktorých som považoval za schopných. (Lipšic)

Keď som bol na spravodlivosti, tak to boli Lucia Žitňanská, Radoslav Procházka, Peter Kresák, Ján Hrubala, Jana Dubovcová, ktorí sa uplatnili v rôznych pozíciách a nebolo to kvôli mne, ale kvôli tomu, že spĺňali kritériá na tie pozície. Taktiež ministerstvo vnútra, kde so mnou bol Milan Krajniak, Marcel Klimek aj Vladimír Pčolinský, ktorí sa následne po mojom odchode z politiky uplatnili aj vo vysokých verejných funkciách. To je aj môj prístup k ÚŠP, prokuratúra je tímová práca, nie one man show. Dôležitá vec je obklopiť sa ľuďmi, ktorí sú aj lepší a kvalitnejši v niečom, ako je on sám.

 

Aký máte napríklad názor na to, že generálny prokurátor nechal preskúmať tvrdenia Igora Matoviča o tom, že Sulík môže za tisícky mŕtvych v posledných mesiacoch? (Redaktor)

– Myslím si, že prokuratúra a vôbec orgány činné v trestnom konaní sú povinné konať z úradnej povinnosti. Ak vznikne nejaké podozrenie voči komukoľvek, tak je potrebné ho preveriť. (Lipšic)


sk_SKSlovak
sk_SKSlovak