Type to search

POLITIKA

Krajčí to prehnal! Odborníci hovoria o UTRPENÍ kvôli ministrovi: TOTO je na demisiu!

Hoci sme podľa dostupných dát v zvládaní pandémie a počte úmrtí najhorší na svete, minister zdravotníctva Marek Krajčí (46) opäť upriamuje svoju pozornosť na inú, momentálne nedôležitú tému.


Šéf rezortu len v sobotu zverejnil vyhlášku, podľa ktorej počatie po 40. roku veku ženy už nemá byť zdravotným problémom, na základe ktorého sa umelé prerušenie tehotenstva uhrádza z verejného zdravotného poistenia. Za tento krok si podľa očakávaní vyslúžil prakticky okamžite poriadnu dávku kritiky. V závere dňa dokonca prišla výzva, aby podal demisiu.

 

Čo je pomerne veľkým paradoxom, minister zároveň odmieta zavedenie používania interrupčnej tabletky. Jeho konanie je pritom priam nepochopené viacerými odborníkmi z domova a zo zahraničia. Hoci sa totiž interrupčná tabletka používa pod dozorom lekárov už 30 rokov, u nás ženy stále podstupujú zákrok zastaralou metódou, teda chirurgicky.

 

Zároveň by podľa odborníkov prístup k interrupčnej tabletke vyriešil problematiku zákroku počas pandémie. O tom však vedenie rezortu zatiaľ nechce ani počuť. Nášmu denníku to potvrdila jeho hovorkyňa Zuzana Eliášová ešte v októbri 2020, keď uviedla, že dôležité sú primárne osveta a pomoc ženám v rozhodnutí donosiť dieťa.„Nekontrolovateľné užívanie daných tabletiek by mohlo ohroziť zdravie ženy. Zmena vyhlášky v tejto chvíli nie je aktuálna,” uviedla. Odpovede na otázku, v čom by spočívalo nekontrolovateľné užívanie, sme sa nedočkali.

 

V sprísnenej vyhláške, ktorá sa týka interrupcií, najnovšie rezort tvrdí: „Samotný vek nad 40 rokov nutne nemusí predstavovať zdravotnú indikáciu na ukončenie tehotenstva. Aktuálne platné právne predpisy plne nezohľadňujú súčasné technologické možnosti a poznatky predovšetkým v oblasti prenatálnej diagnostiky.“ Rezort zároveň argumentuje, že k žiadnemu porušovaniu práv žien nedochádza. Pritom problém s dostupnosťou interrupcie bol zaznamenaný už počas prvej vlny pandémie. Umelé prerušenie tehotenstva však patrí medzi neodkladné zákroky, pretože legislatívne je na vlastnú žiadosť možné len do 12. týždňa tehotenstva.


sk_SKSlovak
sk_SKSlovak